27”-es LG OLED monitor

Az LG 27GR95QE-B jelű új monitora két különlegességgel is szolgál a játékosoknak: az egyik az OLED panel, amely, valljuk be, ma még ritkaságnak számít a PC monitorok világában (bár kétségtelenül egyre gyarapodik a számuk). A másik a 240 Hz-es frissítés, ami ugyan manapság az LCD monitorok esetében nem számít rendkívüli dolognak, az OLED esetében azonban egyáltalán nem megszokott.

A legtöbb mai OLED panel (ideértve a TV-k OLED paneljeit is) maximális frissítése 120 Hz körül van. Más 42”-es OLED panelek elérik a 138 Hz-et, némi overclock-kal (pl. ASUS ROG Swift PG42UQ. Ezekben az OLED panel szubpixel-struktúrája (WRGB) olyan, mint amit az LG.Display panelgyártó az OLED televíziókhoz kínál. Pl. LG.Display panelt használ az első 240 Hz-es OLED monitor is, a Corsair Xeneon Flex 45WQHD240 „behajlítható” monitor is. Ezen azt kell érteni, hogy nem fixen ívelt a képernyő, hanem a teljesen síktól az alaposan meghajlítottig mi választhatjuk meg a görbületet. Igaz, ez a monitor még nem kapható, az LG viszont kihozta* az ebben az írásban tárgyalt 240 Hz-es modellt, bár a „görbíthetőséget” nem vette át.

Más gyártók, mint a Samsung, kihozta a konkurens QD-OLED paneltechnológiát, de a frissítési frekvencia az ilyen panelekkel készült monitorokban sem haladja meg a 175 Hz-et (pl. Dell Alienware AW3423DW)

Az új LG OLED monitor felbontás 1440 x 2560, azaz QHD, ám ebben a méretben ez jónak számít. További mellbevágó adat (a gamerek számára) a specifikáció szerint 0,03 ms-os válaszidő, az 1,5 milló:1 kontrasztarány és a 178/178 fokos betekintési szög. A 27GR95QE-B hardveresen kalibrálható készülék, az LG True Color Pro szolgáltatásával.

Az SDR és a HDR maximális fényerejéről még nincs információ, azonban a színtartományra vonatkozóan az LG 98,5%-os DCI-P3-at ad meg. A színmélység természetesen 10 bit. Ha a fényerő korlátját leszámítjuk, az OLED technológiából következően nincs akadálya a HDR10 támogatásnak a pixelszintű local dimmingnek és a nagy színtartománynak köszönhetően.

A 27GR95QE-B csatlakozói: 1 db DisplayPort, 2 db HDMI, egy kombinált fejhallgató/mikrofon hüvely, SPDIF digitális audiokimenet és 2 USB adatport. A DP és a HDMI verziószámokat még nem tudjuk, de egy DisplayPort 1.4-esen keresztül csakis a DSC (Display Stream Compression) alkalmazásával lehetséges a 1440p, a 240 Hz és a 10 bites színmélység megfelelő kezelése.

*A 27GR95QE-B 999 dolláros áron szerepel az US weboldalon, de azzal a kitétellel, hogy „az előrendelés december 12-én indul. A szállítás becsült ideje december 28.” Az más régiókban érvényes ár és a megjelenés ideje még nem ismert.

Forrás: https://www.lg.com/us/monitors/lg-27gr95qe-b#

monitori

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .