4K OLED „Dome Display” panel

A decemberben Kínában megrendezett Global Display Tech-ecosystem 2023 konferencián a TCL CSOT kijelzőpanel-gyártó új paneltechnológiákat mutatott be, amelyek feltehetően megjelennek majd a monitorok és egyéb kijelzők piacán is. Az egyik bejelentett különlegesség a „dome”, azaz kupola alakú kijelzőpanel volt.

A hajlított vagy ívelt panelek már elég régen megjelentek a monitorgyártásban. Az „ívelt” itt azt jelenti, hogy a panelnek vízszintes irányban görbülete van, függőlegesen azonban továbbra is „sík”. A TCL paneljének újdonsága éppen abban van, hogy a felület valójában – a magyar matematikai terminológiával – egy gömbsüveg része, azaz a minden irányban „görbül”. Professzionális szimulátorokban egyébként korábban is használták, és ma is használják ezt a megoldást.

A bejelentett konkrét OLED panelről (amelynek jövőbeni felhasználásáról természetesen még nincs információ) annyit lehet tudni, hogy a mérete 31”, a felbontása 4K-UHD (3840 x 2160 pixel), a frissítési frekvencia pedig 120 Hz. További érdekesség, hogy ez a panel 3D térbeli megjelenítést is kínál, akármit is értsünk alatta. Egyelőre csak találgatás, de valószínűnek tűnik, hogy szemüveg nélküli 3D leképezésről lehet szó, amely talán hasonló az Acer SpatialLabs módszeréhez.

A TCL CSOT több más – LCD és OLED – panelújdonságot is bejelentett, amelyek között kiemelt figyelmet keltettek a tintasugaras nyomtatással (IJP – ink-jet printing) nyomtatott OLED panelek. Ezek egyike a világ első 65”-es, 8K, 120 Hz-es IJP OLED ívelt panel/monitor. A 8K-UHD panel felbontása 7680 x 4320 pixel, a görbülete pedig 1800R. Figyelemre méltó adat, hogy a DCI-P3 színtartomány lefedettsége 99%-os.

moninfo  

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .