Új AMD FreeSync kategóriák

Az AMD még a januári CES-en bejelentette, hogy FreeSync adaptív szinkron technológiáját három kategóriára bontja. Eredetileg a legkorábbi változat a „sima” FreeSync volt, ezt követte a szigorúbb minősítési követelményeket támasztó FreeSync 2, amely a HDR támogatást is magába foglalta. Mindkettő (bizonyos határok között) megakadályozta a képtörést (tearing), a járulékos késleltetést és az akadozást (stuttering, judder).

Miközben valójában semmit sem változtatott a technológia lényegén, a képernyőket most az AMD három séma szerint minősíti, ami háromféle támogatási szintet jelent. Ezek a következők:

FreeSync

A legalapvetőbb támogatást nyújtja, nevezetesen:

  • A képtörés megszüntetését
  • Az alacsony juddert
  • A kis késleltetést

Az AMD azt állítja, hogy „minden FreeSync monitort szigorú minősítési folyamatnak vetnek alá, ami képtörtés-mentes, kis késleltetésű élményt nyújt”. Ez sok korai FreeSync monitoron nem teljesült maradéktalanul, így feltételezhetjük, hogy a tesztelési módszert javították. Ezen felül a FreSync-nek HDMI és DisplayPort csatolókon keresztül is működnie kell.

FreeSync Premium

A fenti jellemzőkön túlmenően ez a kategória tartalmazza a következő követelményeket:

 

  • Legalább 120 Hz frissítési frekvencia
  • Legalább Full HD felbontás
  • LFC: az alacsony képfrekvencia kompenzálása

FreeSync Premium Pro

Az előző két kategória szolgáltatásain felül itt követelmény:

  • A HDR-képesség és a HDR játékok támogatása
  • Kis késleltetés mind a HDR, mind az SDR esetében

Az új osztályozás látva úgy tűnik, hogy az AMD emlékeztetni szeretné a gyártókat és a felhasználókat, hogy nemcsak a konkurens Nvidia fejleszti a minősítési rendszerét, létrehozva a „G-Sync Compatible” kategóriát.

Forrás: AMD

monitorinfo.hu

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .