Lépett a VESA: DisplayHDR szabványok asztali HDR monitorokhoz

Miközben a nagy dinamikatartomány bevezetése a televíziós és streaming képátvitelbe már jó ideje folyik, és mind az UHD-4K szoftverek (filmek, tévéműsorok stb.), mind az UHD-4K hardver (televíziók, projektorok) egyre inkább kihasználják a HDR lehetőségeit – habár gyakran valamilyen limitált, kompromisszumos mértékben -, a PC világban, illetve a monitorokban csak idén jelentek meg az első „HDR monitorok”. Az idézőjelet azért használjuk, mert a gyártók többféleképpen értelmezték/értelmezik a HDR követelményeket, ugyanakkor nagyban eltérnek a más rendeltetésű kijelzők HDR képességeitől.

A nagy tekintélyű, szabvány-ajánlásokat kidolgozó nonprofit VESA szervezet, amelynek több mint 200 gyártó és egyéb intézmény a tagja szerte a világon, most végre elszánta magát, és a PC HDR-re vonatkozóan nyilvánosságra hozta új, „DisplayHDR” névre hallgató minősítési rendszerét. A kidolgozásban kivette a részét pl. az AMD, az NVIDIA, az AUO, a Dell, a HP, az LG, a Samsung és mások. Ez a minősítési rendszer a „kijelző iparág első olyan, teljesen nyitott szabványa, amely meghatározza a HDR minőséget, beleértve a fénysűrűséget, a színtartományt, a színmélységet és a feléledési időt” (rise time – erről később még lesz szó).

A nyilvánosságra hozott első új specifikáció a DisplayHDR 1.0-ás verziója az LCD monitorokra fókuszál, miközben nyitva hagyja a lehetőséget az OLED és egyéb technológiák számára is a későbbiekben, amennyiben szükséges lesz. A PC szektor számára háromféle HDR teljesítményszintet különböztet meg, ami egyúttal háromféle minősítést jelent (DisplayHDR 400, DisplayHDR 600 és DisplayHDR 1000), amelyek alapján a gyártók is besorolhatják a termékeiket. A VESA egyúttal meghatározta (és folyamatosan finomítja) azokat a tesztelési feltételeket és eszközöket, amelyekkel ellenőrizhető az adott minősítéssel rendelkező kijelző.

A három minősítési szint jellemzői röviden a következők:

DisplayHDR 400: valódi 8-bites képminőség, global dimming (a dinamikus kontrasztarány javítása), 400 cd/m2 csúcs-fénysűrűség (ez kb. 50%-kal magasabb, mint a tipikus SDR monitoroké), a színtartomány és a kontraszt mindenképpen nagyobb az SDR monitorokénál.

DisplayHDR 600: 600 cd/m2 csúcs-fénysűrűség, ami kétszerese a tipikus monitorokénak, local dimminggel elért nagy egyidejű kontrasztarány, amely impresszív csúcsfényeket és mély feketéket képes létrehozni, a színtartomány látható megnövelése a már eleve javított DisplayHDR 400-hoz képest, 10-bites képfeldolgozás.

DisplayHDR 1000: 1000 cd/m2 csúcs-fénysűrűség, a DisplayHDR 600-hoz képest kétszeres kontrasztnövekedést adó local dimming, lényeges színtartomány-növekedés a DisplayHDR 400-hoz képest, 10-bites képfeldolgozás.

A részletes minőségi kritériumokat a VESA weboldalán egy táblázat foglalja össze:

https://displayhdr.org/performance-criteria/

A fentebb említett kritériumok közül a feléledési idő (rise time) némi magyarázatra szorul. Főképp azért, mert semmi köze az LCD válaszidejéhez (response time), hanem a háttérvilágítás adott zónában feketéről fehérre váltásának időtartamát jelenti. A két felső kategóriában ez az idő maximum a képkocka időtartamának (60 Hz esetén 16,7 ms) a nyolcszorosát jelenti.

A másik megjegyzésünk, hogy az alsó DisplayHDR 400 szintű minősítés (amely talán a gyártók nyomására született?) meglehetősen félrevezető, mert csak nagyon csekély közeledést mutat a HDR-hez, ha egyáltalán beszélhetünk közeledésről. A mai nem-HDR panelek jó része ugyanis már eleve valódi 8-bites, a fénysűrűség gyakran megközelíti vagy eléri a 400 cd/m2-t, a színtartomány pedig akár valamivel nagyobb is a szabványos sRGB-nél. Magyarán, ez a kategória erőltetettnek tűnik, és a logó használatával a felhasználóknak esetleg azt sugallja, hogy HDR kijelző birtokába jutnak. Valójában pedig minimális vagy semmi különbség nincs az SDR monitorokhoz képest. A DisplayHDR 600 és a DisplayHDR 1000 viszont valóban nagy közeledés a HDR-hez, különösen ez utóbbi, a markáns local dimmingnek és a 90%-os DCI-P3 színtérnek köszönhetően.

A VESA – szerintünk helyesen – a felbontásra és a formátumra vonatkozóan nem tesz megkötéseket. Így a HDR a PC-világban nincs kötve a 4K-hoz (UHD-hez), ellentétben a szórakoztatóelektronikával (TV-készülékek, projektorok).

monitorinfo.hu

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .