Az LCD trónkövetelői

A síkpaneles kijelzők fejlődése töretlen, a technika azonban változik: új technológiák „fenyegetik” az oly régóta fénykorát élő LCD technológiát (és továbbfejlesztett változatait). Bár a monitorok világában az LCD szilárdan tartja szinte kizárólagos uralmát, a távolabbi jövő itt is változásokat hozhat.

Az LCD alaptechnológiáról – amely a háttérvilágítás különféle változataival együtt – a mai monitoroknak is uralkodó technológiája, három hosszabb írásunkból is tájékozódhatnak látogatóink (Az LCD tündöklése, LCD-fajták: TN, VA vagy IPS?, LCD panelszerkezet). A ma már nem használatos CCFL (fénycsöves) háttérvilágításról már elég régen áttértek a gyártók a LED-es háttérvilágításra, azaz a LED-LCD technológiára, amelyben az LCD alapvető fénymodulátor szerepe ugyanúgy megmaradt, mint annak előtte. (Ugyanez történt a televíziók és más síkpaneles kijelzők területén is.) Az elnevezést a gyártók marketing okokból simán  LED-re rövidítették, amivel a vásárlók sikeresen megtéveszthetők, hiszen nem egy „túlhaladott” LCD, hanem egy LED monitort vagy TV-t vesznek.

A LED-es háttérvilágítás maga is többféle lehet: a fényforrások lehetnek a képernyő szélein (edge-lit háttérvilágítás = élvilágítás) vagy a képernyő teljes felületén elosztva (direct-lit vagy full array hátérvilágítás). Maga a LED lehet „fehér” LED (sárga foszforral bevont kék LED, WLED) vagy RGB LED. A WLED-es élvilágítás egyszerűbb, olcsóbb és jóval gyakoribb, de a homogenitás, a fényszivárgás stb. tekintetében némileg alatta marad a teljes felületen egyenletesen megvilágított panelekének. A full array RGB LED-es háttérvilágítás akkor kap kiemelt szerepet, ha a fejlett Local Dimming (lokális fényerő-szabályozás) technikáját kell bevetni – mint pl. a mostanában felfutó HDR (high dynamic range), azaz nagy egyidejű kontrasztot igénylő monitoroknál és televízióknál.

Kvantumszemcsék

A QD (quantum dots – kvantumszemcsék) bevonulása a síkpaneles kijelzőtechnológiába folyamatosan erősödik, a fejlesztések a 2000-es évek elején kezdődtek. A kvantumszemcse hatalmas előnye a pontos „hangolhatóság”. Ez azt jelenti, hogy a szemcse méretével (amely néhány nanométer nagyságrendű) finoman állítható a mondjuk kék LED-del megvilágított szemcsék által kibocsátott másodlagos fénysugárzás hullámhossza. Így egyrészt javítható a panelek színhűsége, másrészt a színtartomány is kiterjeszthető.

A QD és a LED együttes használatával létrehozott háttérvilágítású LCD kijelzőknek QD-LED-LCD lenne a pontos megnevezése, ehelyett a rövidebb QD-LED van terjedőben, sőt a Samsung „kisajátította” a QLED elnevezést is. Ez csak azért zavaró, mert a QD fejlesztő cégek a QLED rövidítést a várhatóan néhány éven belül kifejlesztendő, nem fénnyel, hanem elektromosan gerjesztett kvantumszemcsékkel felépített emisszív kijelző megjelölésére szeretnék használni. (Ez lehet az OLED egyik utóda.) QD-LED monitorok már megjelentek a kereskedelemben, ezekre a széles vagy extrém széles színtér jellemző.

OLED

Az OLED (szerves LED) vagy AMOLED (aktív mátrix OLED) technológia, amelynél a LED valóban emisszív fénymodulátorként, és nem háttérvilágításként jelenik meg, a televíziók területén komoly konkurense lett az LCD-nek. Az OLED képernyők kontrasztaránya összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint az LCD képernyőké, hiszen a pixelek akár egyenként is kikapcsolhatók a fekete képrészleteken, emellett a színtartomány is nagyobb a szokványos LCD képernyőkénél. Az OLED-nek azonban nemcsak előnyei, hanem hátrányai is vannak, leginkább az egyelőre nagyon magas ár, amely persze elterjedésének arányában csökkenni fog.

A monitorgyártók azonban nem sietnek kihozni OLED monitorokat (a nagy kontraszt nem annyira fontos, mint a televízióknál). Mindenesetre beszédes az a tény, hogy ha helytállóak az információink, egyelőre egyetlen OLED PC monitor jelent meg a Dell cégtől. (Néhány cég már korábban kihozott – szintén méregdrága – broadcast professzionális OLED kontroll-monitorokat.) A televíziók területén más a helyzet, ott elsősorban az úttörő LG jóvoltából sokkal nagyobb az OLED TV-k részaránya.

MicroLED

Ám az OLED fejlesztői sem lehetnek hosszú távon teljesen nyugodtak. Elkezdődött ugyanis az ún. MicroLED-ek fejlesztése (2010-ben). Ezek ugyancsak önálló fénykibocsátó, de nagyon pici LED diódák (tipikus méretük 20 mikrométer körüli), ugyanakkor a fénysűrűségük kiemelkedően nagy, és a fény-nyaláb összetartása megközelíti a lézerét. Egyelőre kisebb kijelzőket készülnek építeni velük (okoskaróra, mobiltelefon, AR/VR kijelzők), de nincs elvi akadálya nagyméretű kijelzők készítésének sem.

Pl. a Sony 2012-ben elkészítette első Full HD felbontású MicroLED kijelzőjét (bár a gyártó nem nevezi MicroLED-nek az alkalmazott LED-eket), 6,22 millió LED felhasználásával. Egy MicroLED a pixel felületének mindössze 1%-át foglalja el (0,003 mm2), a 99%-a fekete. A 403 x 453 mm-es és 320 x 360 pixeles panelekből nemcsak Full HD, hanem akármekkora kijelző összeállítható (CLEDIS – Crystal LED Integrated System). Természetesen a nagyon-nagyon magas ár és néhány technológiai probléma miatt a MicroLED képernyő még messze van a tömeggyártástól.

Strongpulse

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .