HDR monitorok: szigorúbb elvárások

A VESA (Video Electronics Standards Association) először 2017 végén lépett be a „HDR-arénába” a PC-monitorokra – széles értelemben az IT szektorban használt display-kre – vonatkozó 1.0 verziószámú specifikációjával. DisplayHDR néven létrehozta a maga HDR besorolási, megfelelőségi és tesztkritériumait, nyitva hagyva a lehetőséget a bővítésre és a finomításra. 2020 júniusától új tesztelési specifikáció van érvényben…

Mi először 2018 elején foglalkoztunk röviden ezzel a témakörrel (Lépett a VESA: DisplayHDR szabványok asztali HDR monitorokhoz). Csak emlékeztetünk rá, hogy a 1.0 dokumentumban – DisplayHDR Compliant Test Specification version 1.0 – a VESA a HDR képességek szempontjából 3 szintet (kategóriát) különböztetett meg az LCD monitorok esetében, DisplayHDR 400, 600, illetve 1000 jelöléssel. A számok itt a minimálisan elvárt fénysűrűséget jelentik cd/m2-ben a képernyő felületének középső 10%-án ahhoz, hogy egy adott monitor megfeleljen a három kategória valamelyikének. Csak ekkor lehet(ett) egy kijelzőt a VESA DisplayHDR „címkéjével” megjelölni, ami persze a gyártóknak egyre inkább érdeke a HDR terjedésével. A fényerő azonban csak egy a sokféle követelmény közül, amelyet egy adott típusnak teljesítenie kell a megcélzott kategórián belül.

A már létező televíziós/videós/filmes HDR „szabványokat” (HDR10, HLG, HDR10+, Dolby Vision) a VESA, némileg vitatható módon, „protokolloknak” nevezi, míg a DisplayHDR-t „teljesítmény-specifikációnak” tekinti. A VESA ezért a DisplayHDR-t „jobbnak” vagy inkább „többnek” tartja, mint az egyébként a konzumer világban ténylegesen szabványnak nevezhető HDR10-est, amely azonban a VESA kritériumainak is az alapját képezi, néhány fontos módosítással kiegészítve (https://displayhdr.org/general/not-all-hdr-is-created-equal/). A DisplayHDR minősítésű eszközöknek ezért – mint alapvető minimumot – támogatniuk kell a HDR10 „protokollt”. Mellesleg itt találjuk meg a HDR10 protokollá való „leminősítésének” okát. Ugyanis, ha a HDR10-et szabványnak tekintjük, akkor a DisplayHDR 400-as és 600-as sok tekintetben elmarad a HDR10-től. De még az 1000-essel kapcsolatban is felvethetjük azt, hogy míg a HDR10 esetében a felbontás kötelezően UHD, a formátum pedig 16:9, a VESA ezeket – egyébként helyeselhetően – nem írja elő. Mindebből egyébként az is következik, hogy az AV és az IT, bármennyire is előrehaladott a konvergencia, sok mindenben még mindig két külön világ.

(A HDR-ről általánosságban és részletesen egy átfogó írást talál az olvasó A kijelzők és a nagy dinamikatartomány (HDR) címen.)

Annyiban a VESA-nak „igaza van”, hogy az 1.0 dokumentum (és a későbbi 1.1-es revíziója) pontos és nagyon részletes definíciókat és követelményeket fogalmaz meg, a tesztelési, mérési módszerek leírásával és a tesztmintákkal együtt. Ráadásul mindez teljesen ingyenesen hozzáférhető, sőt a fejlesztők számára a VESA a forráskódot is elérhetővé tette (és teszi folyamatosan). Továbbá a gyártók számára elérhető tesztsorozatot egyszerűsített formában akár a felhasználók is lefuttathatták, és meggyőződhettek arról, hogy egy adott monitor „jogosan” viseli-e a DisplayHDR 400, 600 vagy 1000 jelzést. Ez most is így van, de már egy átdolgozott és bővített specifikáció van érvényben.

A VESA még az 1.0-ás verzióban további kategóriák definiálását helyezte kilátásba, a kijelzők fejlődését követendő. Ez azóta meg is történt, méghozzá két lépésben. Először az emisszív elven működő monitorok (gyakorlatilag a még csak mutatóban létező OLED monitorok) minősítésére bevezette a DisplayHDR True Black 400 és True Black 500 kategóriát, és az LCD megfelelőségi listát is bővítette a DisplayHDR 500-assal.

Egy második lépésben pedig hozzátett még egy szintet/kategóriát, éspedig a DisplayHDR 1400-ast (értelemszerűen ez szintén a transzmisszív LCD-re vonatkozik).

Így jött létre végül a jelenleg érvényben lévő DisplayHDR CTS Revision 1.1. (2019. szeptemberében, bár 2020. júniusáig a korábbi eszközöket nem kötelező újraminősíteni. Az új HDR készülékek minősítése azonban már meg kell feleljen az 1.1-es specifikációnak.). Ez az, amiről eddig külön nem írtunk, de most megpróbáljuk törleszteni az adósságot. Igaz, egyik-másik tesztünkben már felbukkantak a finomított, új kritériumok, de átfogóan még nem mutattuk be a megújított DisplayHDR követelményeket. A legegyszerűbb és legátláthatóbb ezeket egy táblázatban összefoglalni:

DisplayHDR teljesítményszintek (kategóriák)

A táblázatban található – esetleg első látásra nem értelmezhető – fogalmak részletes magyarázata, a mérési eljárások menete, egyéb feltételek és további részletes információk a VESA Display Compliance Test Specification Revision 1.1-es PDF dokumentumban olvashatók. Ez néhány adat bepötyögése után a displayhdr.org weboldalon keresztül bárki számára elérhető. Ugyanezen az oldalon megtaláljuk a DisplayHDR tanúsítványú monitorok aktuális listáját minden kategóriában. Végül ismételjük meg: a 2020. júniusa után gyártott HDR monitoroknak meg kell felelniük az új követelményeknek, amennyiben viselni szeretnék az adott DisplayHDR minősítést.

– moninfo –

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .