A legjobb 2019-es ultraszéles gaming monitorok

A legelterjedtebb 16:9-es monitorok mellett sok játékos előnyben részesíti a 21:9-es („ultraszéles”) vagy 32:9-es („szuper-ultraszéles”) monitorokat. A közismert rtings.com weboldal 12 ilyen tesztelt monitor közül választotta ki az öt „legjobb” típust, különféle szempontokból kategóriákba sorolva őket. A kiválasztott típusokat ábécé sorrendben ismertetjük.

Acer Predator Z35P

Főbb jellemzők

Panel típusa: VA, frissítési frekvencia: 100 Hz, dinamikus szinkron: G-Sync, méret: 35”, felbontás 3440 x 1440 pixel, 21:9-es formátum

Azok számára, akik este vagy éjjel, sötét helyiségben játszanak, az Acer Predator Z35P a legjobb választás, ami a VA panelnek tudható be. Köztudott, hogy a VA panelek kontrasztaránya kb. 3-szorosa az IPS vagy a TN paneles monitorokénál, így a fekete valóban feketének fog látszani. Az egyéb tekintetben legjobbnak tartott Dell AW3418DW-vel összehasonlítva picit nagyobb a válaszideje és a gyorsan mozgó objektumok mozgás-elmosódása, ám egyéb paraméterei ugyanolyanok. Ezek a magas frissítési frekvencia, a G-Sync támogatás és az alacsony késleltetési idő.

A VA panel kontrasztja ugyan nagy, de a betekintési szög valamivel kisebb, mint egy IPS panelé. Összességében azonban egy nagyon jó gaming monitor a legtöbb játékos számára. Bruttó fogyasztói ára Magyarországon jelenleg kb. 293.000 és 346.000 forint között van.

Dell Alienware AW3418DW

Főbb jellemzők

Panel típusa: IPS, frissítési frekvencia: 100 Hz, dinamikus szinkron: G-Sync, méret: 34”, felbontás 3440 x 1440 pixel, 21:9-es formátum

Minden szempontot figyelembe véve, az rtings tesztelői ezt a készüléket tartották a legjobb ultraszéles monitornak. Mozgáskezelése kiváló, a késleltetése kiemelkedően alacsony. Támogatja az Nvidia G-Sync technológiáját, így úgyszólván csaknem mindig képtörés-mentes játékélményben lehet része a felhasználónak.

Ha valaki nem játékra szeretné használni, erre szintén kiválóan alkalmas: többféle feladat egyidőben ellátható vele (multitasking), több ablak könnyedén elhelyezhető egymás mellett. Sajnos a monitor nem támogatja a PIP és a PBP módokat. A másik hátránya – mint minden IPS paneles monitoré –, hogy sötét környezetben a „fekete” nem eléggé fekete. Továbbá a fényereje lehetne nagyobb a világos környezetben esetleg jelentkező tükröződés hatásának csökkentésére. Mindezek ellenére az ultraszéles kategóriában ez a készülék kapta a legjobb minősítést. Magyarországon jelenleg kb. 290.000 és 384.000 forint közötti bruttó fogyasztói áron kapható.

LG 34UC79G-B

Főbb jellemzők

Panel típusa: IPS, frissítési frekvencia: 144 Hz, dinamikus szinkron: FreeSync, méret: 34”, felbontás 2560 x 1080 pixel, 21:9-es formátum

A legjobb ár/használati értékű monitor, más szóval a viszonylag alacsony árért a legtöbbet nyújtja. A játékélmény megközelíti a Dell vagy az Acer nyújtotta élményt, azzal a különbséggel, hogy a natív felbontása kisebb, WFHD, azaz wide Full HD.

A készülék mozgáskezelése kiváló, extrém alacsony reakcióidővel. Háttérvilágítása villogásmentes, késleltetése figyelemre méltóan kicsi. Bár az AMD FreeSync technológiáját támogatja, működik az Xbox One-nal és az újabb Nvidia grafikus kártyákkal is.

Némi hátrányként itt is megemlíthetjük az IPS panel relatíve alacsony kontrasztját, előny viszont a nagy betekintési szög. Ez a monitor a vékonyabb pénztárcájúak számára elsőrangú választás. Bruttó fogyasztói ára jelenleg kb. 135.000 és 188.000 forint között van.

LG 29UM69G-B

Főbb jellemzők

Panel típusa: IPS, frissítési frekvencia: 75 Hz, dinamikus szinkron: FreeSync, méret: 29”, felbontás 3440 x 1440 pixel, 21:9-es formátum

A kisebb méretkategóriába tartozó ultraszéles monitor, ám ezek között a legjobbnak bizonyult, a felbontása kiváló. Bár nem mondható tökéletesnek, összességében kellemes a játékélmény. Kicsi a válaszideje, jó a mozgáskezelése, kicsi a késleltetése és a háttérvilágítása villogásmentes. A kétféle dinamikus szinkron közül a FreeSync-et támogatja.

Állványa alapszintű, csak a döntést teszi lehetővé. VESA szerelvénnyel azonban falra rögzíthető, így rugalmasabban használható. Túl nagy fényerőt nem produkál, és a kontrasztaránya az IPS paneleknél szokásos. A „kis” ultrawide kategóriában azonban ez a monitor bizonyult a legjobbnak. Magyarországon jelenlegi bruttó fogyasztói ára kb. 69.000 és 93.000 forint közötti.

Samsung C49HG90

Főbb jellemzők

Panel típusa: VA, frissítési frekvencia: 144 Hz, dinamikus szinkron: FreeSync, méret: 49”, felbontás 3840×1080 pixel, 32:9-es formátum

A legjobb „szuper ultraszéles” monitor. A „szuper” jelző azt jelzi, hogy a szokásos 21:9-es ultraszéles képformátum itt 32:9-re nőtt, vagyis lényegében két  27”-es, 16:9-es, 1080p monitor egyesítése vízszintes irányban. Ez a szélesség első látásra valóban letaglózza a nézőt. A különleges játékélmény mellett kényelmesen lehet vele dolgozni is, hiszen egymás mellett sok ablak megnyitható.

A játékélmény megközelíti a Dell AW3418DW-vel kapott élményt, a frissítési frekvencia még nagyobb is, és a válaszideje szintén extrém rövid. Az adaptív szinkron a FreeSync, de az újabb Nvidia kártyákkal is működtethető.

A függőleges felbontás lehetne nagyobb, különösen az FPS játékokhoz. Ennek a monitornak van egy továbbfejlesztett, nagyobb felbontású változata is, a C49RG90, de ez még nem került tesztelésre.

A Samsung C49HG90 Magyarországon jelenleg kb. 283.000 és 490.000 forint közötti bruttó fogyasztói áron elérhető.

(Forrás: a Forbes Finds Tech rovata)

monitorinfo.hu

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .