Ajánlott 24 hüvelykes, 2017-2018-as monitorok

Az asztali PC-monitorok átlómérete manapság szokásosan 15 és 43 hüvelyk között van, sőt már vannak ennél nagyobb méretűek is. Ki-ki az ízlése, a pénztárcája és a megcélzott felhasználási terület szerint nagyon széles ársávban választhat közülük. Az átlagos monitorhasználók azonban manapság a 24 és 27 hüvelykes modelleket kedvelik leginkább. Ezúttal azt szeretnénk megmutatni, hogy a közkedvelt és viszonylag megfizethető 24”-es méretben melyek az árukhoz képest legjobbnak minősíthető monitorok a különféle felhasználási területeken. Összeállításunk több szakértő weboldal információi alapján készült.

Tisztelt Látogatóink!

Mivel a következőkben is szándékunkban áll hasonló – de más szempontok szerint válogatott – összeállításokat közölni, forrásként megbízhatónak tartott szakértő weboldalak (olykor a saját oldalunk) ítéletére támaszkodva, le kell szögeznünk a következőket:

A legkisebb mértékben is reklám vagy promóciós ízű minősítéseket igyekeztünk kiszűrni. Ezen írásunk semmiféle juttatásban nem részesül sem a gyártók, sem a kereskedők részéről. A „legjobb” jelző (ami lényegében ár/érték viszonyt jelent az adott felhasználási kategóriában) – bármennyire gondos mérlegelés és alapos tapasztalat áll mögötte – elkerülhetetlenül szubjektív és relatív, és magában hordozza a tévedés lehetőségét. Mivel minden új modellt lehetetlen mindenre kiterjedően tesztelni, lehet, hogy egy adott típushoz jellemzőkben és árban közelálló modellt ugyanúgy lehetne „legjobbnak” minősíteni. Emellett folyamatosan új típusok jönnek ki, amelyek szintén felülírhatják a minősítést egy adott időpontban. Mégis úgy gondoltuk, hogy egyfajta „iránytűként”, alapvető tájékoztatásként megfelel egy-egy ilyen áttekintés. És most lássuk a 2018 elején legjobbnak minősített (de akár jóval korábban megjelent) 24”-es monitorokat, illetve ezekből egy válogatást – ábécé sorrendben.

A feltüntetett árak írásunk megjelenésekor érvényesek, de ezektől még így is eltérhetnek az egyes kereskedők kínálati árai.

Ebben az összeállításban fotós, filmes vagy grafikai munkára, nyomdai előkészítésre javasolt monitorokat nem talál az olvasó, mivel ezekre a feladatokra manapság 24”-esnél nagyobb, minimum 27”-es, de gyakran ennél is nagyobb készülékeket használnak.

Acer R240HY – a legjobb „általános” 24”-es monitor

Ez az IPS paneles, 24”-es monitor nagyon jó választás azoknak, akik minden részletet és élénk színeket szeretnének látni jó nagy betekintési szögtartományban. A Full HD (1920 x 1080 pixeles) képernyő „keret nélküli” kivitelű (értsd: a keret szinte észrevehetetlenül vékony). A képernyő előre -5 fokban, hátra pedig 15 fokban dönthető az ideális nézési irányhoz beállíthatóan. Az Acer villogásmentes technológiája előnyös a hosszantartó mindennapi munkához, csakúgy, mint a kékfény szűrése, ami a szemünket kíméli. A monitor energiatakarékos, újrahasznosítható, és környezetbarát anyagokból készült.

Az ára az Amazonon jelenleg 130 dollár. A magyar piacon nem találkoztunk vele (már nem elérhető, mert régebben jött ki), de az újabb, hasonló típus (RT240Y) kb. bruttó 43.000 forintért kapható.

Az RT240Y tesztje weboldalunkon is olvasható: https://www.monitorinfo.hu/ultra-slim-full-hd-monitor-acer-rt240y-aoc-i2481fxh-review/

AOC AG241QX – a legjobb összhang kivitel és funkciók között

A gaming monitorok családjába tartozó 24″-es AOC AG241QX készülék esztétikai és funkcionális szempontból is megállja a helyét. Natív felbontása 2560 x 1440 pixel (WQHD), vagy a Full HD és a 4K-UHD között van „félúton”. Fotók vagy filmek nézéséhez ez a felbontás ideálisnak mondható. A játékosok számára pedig izgalmas jellemző a 144 Hz-es frissítési frekvencia és az 1 ms-os válaszidő a játékélmény javítása érdekében. Versenyképességét a hasonló monitorokkal szemben az ára biztosítja: ebben a kategóriában csaknem verhetetlen. Karcsú állványa és vékony talpa pedig csaknem „eltűnik” az asztalon, így teljes mértékben a képre koncentrálhatnak a játékosok.

A monitor ára (végül is a WQHD felbontást, a 144 Hz frissítést és az 1 ms-os válaszidőt, így együtt nem lehet nagyon olcsón adni) az Amazonon 300 dollár, a hazai piacon bruttó 107.900 forint.

A monitor részletes tesztje a https://pcmonitors.info/reviews/aoc-ag241qx/ webhelyen olvasható.

ASUS VX24AH – a legjobb 24”-es WQHD monitor

Ebben a méretkategóriában nem könnyű Full HD-nál nagyobb felbontású kiváló monitort találni (kivétel pl. az előző AOC monitor). Talán sokan túlzásnak is tartják, mások viszont a nagy felbontást és a pompásan olvasható szöveget értékelik ezen a WQHD (2560 x 1440 pixel) natív felbontású monitoron. További erőssége a készüléknek a 100%-os sRGB lefedettség, és az ASUS szemvédő technológiája a villogásmentes és csökkentett kékfény-tartalmú képpel. A „keret nélküli” design a keret vastagságát 3,94 mm-re csökkentette.

Az ASUS VX24AH ára a globális piacon 250 dollár, nálunk kb. 93.000 forintért lehet hozzájutni.

A készülék tesztje megtalálható a https://www.monitornerds.com/asus-vx24ah-review/  webcímen.

BenQ ZOWIE XL2540 – a legjobb 24,5”-es gaming monitor

Ez a monitor annyiban „kilóg” a méretkategóriából, hogy jelölése szerint 25”-es, de valójában 24,5”-es, így mégis besoroltuk a 24”-es készülékek közé. A célpiac a versenyszerűen játszó komoly gamerek csoportja, és árban az itt most bemutatott monitorok között a legdrágább, de nem ok nélkül. Tudomásunk szerint ez volt az első 240 Hz frissítési frekvenciájú készülék, és ha megfelelő erőforrás (PC plusz grafikus kártya) van mögötte, akkor ez ugrásszerűen képes javítani a játékos teljesítményén. Mind a motion blur, mind a játékok változó frame rate-jéből adódó egyéb képhibák radikálisan csökkennek. Persze ehhez a TN panel 1 ms-os válaszideje is hozzájárul. Néhány további pozitívum: árnyékoló keret (hood), az S-Switch nevű „egérszerű” tartozék a beállítások közötti gyors váltáshoz, Black Equalizer és sokféle port.

Az XL2540 ára valamivel 500 dollár alatti, itthon kb. 135.000 forintért juthatnak hozzá a hard core gamerek.

Részletes tesztjét magyar nyelven az oldalunkon is megtalálja az olvasó: https://www.monitorinfo.hu/benq-zowie-xl2540-monitor/

Dell P2418HT – a legjobb 24”-es érintőképernyős monitor

A Dell érintőképernyős monitora a 24”-es kategóriában a legjobbnak tűnik. A 10-pontos érintési technika egyedülálló kontrollt biztosít a nyomás, a megragadás a csúsztatás és az elágazások tekintetében. A képernyő külső felülete nem üveg, hanem az ún. Advanced In-Cell technikával készült anti-glare, azaz csillogásmentes felület. Az állvány bármilyen szög alatti munkát lehetővé tesz: a hagyományos álló képernyő fekvő helyzetbe hozható a felületre íráshoz (178 fokos különbség).

A Dell készülék ára kb. 370 dollár, hazai legalacsonyabb ára 103.900 forint.

Részletes teszt: https://www.tomshardware.com/reviews/dell-p2418ht-24-inch-touchscreen-monitor,4981.html

Dell Ultrasharp U2417HJ – összesített elsőség a 24”-es méretkategóriában

Elég sokan gondolják, hogy a jelenleg kapható, több szempont alapján legjobb 24”-es monitor a Dell Ultrasharp U2417HJ készüléke a vezeték nélküli töltő állvánnyal – ez kivételes kombinációnak számít. A képernyő minden lehetséges irányban állítható, és az IPS panel széles szögtartományban állandó kontrasztot és színeket produkál. A monitor talpa lehetőséget nyújt a Qi és a PMA-képes okostelefonok 100%-os feltöltésére kábel használata nélkül. A monitor natív felbontása Full HD, frissítési frekvenciája 60 Hz, vagyis nyilvánvalóan nem játékra és nem is grafikai munkára szánták, de általános monitorként kiemelkedő minőségű. Felül és két oldalon ultravékony a készülék kerete. A monitort a gyárban elég jól bekalibrálják, a dobozából kivéve azonnal használatra kész. A csatlakozók:  DP/mini-DP, DP-kimenet, 2 HDMI (MHL), audio kimenet és négy USB 3.0 port.

A készülék itthoni legjobb ára 84.500 forint, a Walmart 329 dollárt kér érte. Tesztje a TFT Central weboldalán: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2417hj.htm

LG 24MP88HV-S – a legjobb 24”-es design

Az LG közismerten mestere a formatervezésnek, habár sok más gyártó is egyre inkább szem előtt tartja a design jelentőségét. Ez a monitor azonban határozottan kiemelkedik a 24”-es mezőnyben, mind a „keret nélküli” kivitelben (a képernyőnek mind a négy oldalán 2,5 mm-es a keret), mind az esztétikus állvánnyal és talppal. Emellett a 24MP88HV-S más tulajdonságokban is jeleskedik, mint pl. a 99%-os sRGB színtér-lefedettség, a kiváló IPS panel (Neo Blade III), és néhány plusz szolgáltatás: Reader Mode, Black Stabilizer és Screen Split 2.0.

A 24MP88HV-S az Amazonon 218 dollárba kerül, itthoni legjobb ára 62.880 forint.

Tesztje itt olvasható: https://www.displaygeeks.com/lg-24mp88hv-review/

Samsung C24F390 – a legjobb 24”-es ívelt monitor

Miközben az ívelt monitorok küzdenek a nagyobb piaci részesedésért, a Samsung C24F390-es Full HD monitora 1800R görbületével emeli a nézési élményt. Kivitelében kombinálja a fényes fekete felületet a fémes ezüst kikészítéssel. Kontrasztaránya a VA panelnek köszönhetően 3000:1, ami természetesen mélyebb feketéket és világosabb fehéreket jelent, amiben közrejátszik a Samsung Active Crystal színfeldolgozó technológiája is. Hosszan tartó munka esetén egyetlen gombnyomással csökkenthető a szem igénybevétele a szemkímélő funkcióval és a villogásmentes képpel. A gamerek számára a gyártó a monitort ellátta az AMD FreeSync megoldásával, amely mind a képtörést, mind az akadozást és a járulékos késleltetést kiküszöböli. A készülék hazai legjobb ára 44.900 forint, az Amazon 169 dollárért kínálja.

A monitor tesztjét a kíváncsi olvasó itt találja: https://www.144hzmonitors.com/reviews/samsung-c24f390-review/

monitorinfo.hu

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .