31”-es EIZO referencia-monitor: HDR, DCI-4K

Az EIZO az idei NAB-on mutatta be új ColorEdge monitorát, a PROMINENCE CG3145-öst. Felhasználási területe a professzionális filmes HDR (nagy dinamikatartományú) utómunka. Natív felbontása 4096 x 2160 pixel, színtere megfelel a nagymozik filmes szabványának (DCI-P3).

A HDR az eddigi SDR-rel (standard dinamikatartomány) szemben a megjelenítő kontrasztarányát közelíti az emberi látás dinamikaátfogásához. A 4K felbontás bevezetése után merült fel, hogy a kijelzőkön „nemcsak sok pixelt, hanem jobb minőségű pixeleket is” szeretne látni a néző. A HDR-hez nemcsak a dinamikatartomány, hanem a színtér kiszélesítése (WCG) is hozzá tartozik. A HDR lényege, hogy mind a világos, mind a sötét tartomány határait igyekszik kitolni, emellett az átlagos kijelzőkön eddig nem látható színeket igyekszik előállítani.

A CG3145 fényereje tipikusan eléri a monitorok világában szokatlan 1000 cd/m2 értéket, kontrasztaránya pedig 1 000.000:1, és ezzel az LCD monitorok között világelső. Ha OLED monitor lenne, akkor ez nem lenne annyira meglepő. Hogy hogyan érte el az EIZO ezt a kontrasztot, azt egyelőre homály borítja, de valószínűleg a local dimming valamilyen speciális megoldásáról van szó.

Annyit tudunk, hogy az OLED-nél a fényerő határolására használt ABL (Auto Brightness Limiter) itt nem korlátozza a kb. 500 cd/m2 OLED fényerőt, továbbá a local dimming (a fényerő lokális vagy zónás csökkentése a képtartalomtól függően) kedvezőtlen mellékhatásait is sikerült csökkenteni. A nagy kontrasztarány ugyanis csak a háttérvilágítást adó LED-clusterek szabályozásával oldható meg az LCD paneleknél.

A HDR a mai formájában kétféle „gammát”, azaz EOTF-et (electro-optical transfer function), illetve „gammakorrekciót”, azaz OETF-et (opto-electrical transfer function) használ: a PQ (Perceptual Quantizer) és a HLG (hybrid log-gamma) függvényeket. A HLG a műsorszórás céljaira alkalmasabb, míg a PQ jobban alkalmazkodik az emberi látás szín- és fényérzékeléséhez.

A PROMINENCE színtartománya eléri a mozis DCI-P3 színtér 98%-át, a panel 10-bites, a pontos kalibrációt pedig a 24-bites LUT teszi lehetővé.

Új fejlemény az is, hogy az EIZO a HDR gamma opcionális támogatását (mind a PQ-t, mind a HLG-t) elérhetővé teszi több jelenlegi CG sorozatú monitora számára (ColorEdge CG318-4K, CG248-4K, CG277 és CG247X).

(monitorinfo.hu)

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .