Jön a 48 Gbit/s-os, ultragyors HDMI 2.1 interfész

A HDMI legújabb 2.1-es verziójának specifikációját először idén januárban jelentette be a HDMI Forum. Az előzetes információkat belefoglaltuk az A HDMI, a DisplayPort és az adatátviteli korlátok című írásunkba. A végleges specifikáció azonban néhány nappal ezelőtt született meg, illetve vált elérhetővé a 2.0 verzió adopterei számára.

Röviden foglaljuk össze a fontosabb jellemzőket:

Támogatja az eddiginél nagyobb felbontásokat és frissítési frekvenciákat (pl. 8K@60 Hz és 4K@120 Hz vagy akár 4K@144 Hz). A legnagyobb támogatott felbontás 10K (10240 x 4320 pixel). A 8K 4:2:0-nál nagyobb felbontású és mintavételezésű jel átvitelét a 2.1-es protokoll a VESA DSC (Display Stream Compression) tömörítési eljárásának bevetésével tudja megvalósítani – mivel egyébként a szükséges adatsebesség még a HDMI 2.1-es adatátviteli sebességét is meghaladná.

A HDMI 2.1 névleges átviteli sebessége 4 x 12 Gbit/s = 48 Gbit/s (négy csatornán). A valóban kihasználható bitsebesség némileg kisebb az összes HDMI és DP protokollnál használt ún. kódolási overhead miatt, ami eddig 20%-kal kisebb asatsebességhez vezetett. Azonban először a HDMI 2.1 esetében a 16b/18b eljárást alkalmazzák (8b/10b helyett), ezért a csökkenés csak 11,8%. Így végeredményben 42,6 Gbit/s maximális tömörítetlen adatátviteli sebességet kapunk, amely mind között a legnagyobb – beleértve a legújabb DP és Thunderbolt verziókat is.

Természetesen mind a PQ, mind a HLG HDR formátumok élvezik a HDMI 2.1 támogatását, megfejelve azzal, hogy ez az első HDMI verzió, amelyen a HDR dinamikus metaadatok is átvihetők.

További jó hír a változó frissítési frekvencia (VRR = variable refresh rate) támogatása, ami a gaming monitoroknál kiváltképp fontos. De hasonlóan fontos a gyors frame-átvitel (QFT = quick frame transport), ami csökkenti a késleltetést a játékok és a valós idejű interaktív VR esetében.

Az egyéb újdonságok szemléltetésére és az előző verziók és az új verzió közötti különbségek bemutatására közlünk egy táblázatot:

Végül a témához szorosan kapcsolódik, hogy az új HDMI 2.1 interfészhez speciális, új kábel is szükséges, amely az Ultra High Speed HDMI cable nevet viseli, és használata szükséges a nagysebességű adatok interferenciával szembeni védelméhez.

Mind az újfajta kábel, mind maga a HDMI 2.1 interfész visszafelé kompatibilis az összes előző verzióval. Az ilyen porttal felszerelt első kijelzők megjelenése 2018 második felében várható.

(monitorinfo.hu)

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .