Az első VESA DisplayHDR 1000 minősítésű monitor

A nemrégiben forgalomba hozott Philips 436M6VBPAB a PC-monitorok között elsőként kapta meg a VESA (Video Electronics Standards Association) tanúsítványát a DisplayHDR 1000 szabványnak való megfelelőségért.

Korábban már megírtuk, hogy a VESA a PC-monitorokra saját HDR (High Dynamic Range) minősítési és megfeleltetési rendszert vezetett be, amely három kategóriát tartalmaz: a DisplayHDR 400, 600 és 1000 besorolást. Nemrégiben a VESA a DisplayHDR Test-Pro tesztelési módszerével lehetővé vált a monitorok ezirányú paramétereinek pontos ellenőrzése is. A tesztelési rendszer meghatározza a fénysűrűség, a kontraszt, a színtér-lefedettség, a színmélység és a feléledési idő (rise time) paraméterekkel kapcsolatos követelményeket mindhárom kategóriában.

A legmagasabb, 1000-es besorolású monitoroknak teljesíteniük kell az 1000 nit csúcs-fénysűrűséget (center peak), a teljes képre (full frame) vonatkozó legalább 600 nit átlagos fénysűrűséget, és a 0,05 nit (vagy kisebb) feketeszintet. A színteret illetően a követelmény a 99%-os Rec.709, illetve a 90%-os DCI-P3 lefedettség. A színmélységnek 10 bitnek kell lennie (ezen belül lehet 8 bit + dithering). Valójában az 1000 nit/0,05 nit = 20.000:1 kontrasztarány teljesíti a konzumer-elektronikában már szabványként funkcionáló HDR10-es HDR szabvány előírásait. Pl. a 4K-UHD Blu-ray lemezeken ez a kötelezően alkalmazandó HDR szabvány.

Ezeknek a követelményeknek elsőként a világon a Philips 436M6VBPAB jelű monitora felelt meg, amely a Philips Momentum termékcsalád egyik modellje. A játékkonzolokhoz tervezett monitor figyelemre méltó funkciókkal rendelkezik, például 4K-UHD felbontással (3840 x 2160 pixel) 60 Hz frissítés mellett, 4 ms-os válaszidő SmartResponse technológiával, valamint alacsony késleltetés (display lag) és Adaptive Sync technológia, amely gyors tempójú játékok esetén is gördülékeny játékélményt tesz lehetővé.

A Quantum Dot és az Ultra-Wide Color technológia 97,6%-os DCI-P3 színtér-lefedettséget tesz lehetővé, a pixelsűrűség103,64 PPI. Ráadás az Ambiglow alkalmazkodó világítás, a MultiView funkció, a DTS audio és a távvezérlő – amelyek alkalmassá teszik házimoziként történő használatra is.

Forrás: united communications GmbH

monitorinfo.hu

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .