16:10-es BenQ monitor színmenedzseléshez

A 24,1”-es képernyőjű BenQ SW240-es, pontos színekre igényes munkára szánt, 1920 x 1200-as natív felbontású monitor. Ez utóbbi formátum manapság már nem túl sűrűn fordul elő, a Full HD formátumnál magasabb, így plusz információk jeleníthetők meg a képernyő alján vagy tetején, ha Full HD-ben dolgozunk.

A panel az „IPS-szerű” AHVA panel, az AU Optronics terméke, gyakorlatilag ugyanazt nyújtja, mint egy IPS panel (az IPS az LG márkaneve). A frissítési frekvencia 60 Hz, a képernyő felületét matt anti-glare bevonattal látták el. A kontrasztarány az IPS paneleknél megszokott 1000:1, a betekintési szögtartomány 178/178 fok, a válaszidő 5 ms GtoG.

A gyártó közlése szerint a monitor mind az Adobe RGB, mind az sRGB színteret tekintve gyári kalibrálással érkezik, a dobozból kivéve az átlagos deltaE hiba ≤ 3 értékkel. A monitoron található egy „Color Mode Hotkey”, amellyel gyorsan lehet váltani a színterek között, illetve átkapcsolni szürkeárnyalatos megjelenítésre. A panel támogatja a 10-bites színmélységet (bár nem tudni, hogy ditheringgel vagy anélkül), és 14-bites 3D LUT-tal rendelkezik, ami mindenképpen nagy előnynek számít a kalibráláskor.

A LUT közvetlenül címezhető egy kompatibilis koloriméter használatával (pl. X-Rite i1 Display Pro vagy Datacolor Spyder5), és az ingyenesen letölthető Palette Master Element kalibrációs szoftverrel.

Említést érdemel még, hogy a LED háttérvilágítás szabályozása nem használ PWM-et, így a monitor mentes a villogástól (a maximum alatti fénysűrűségeknél). A Low Blue Light, azaz a kékfény arányát csökkentő funkció szintén be van építve – ennek célja a szemkímélés, amikor a színpontosság éppen kevésbé fontos. Ami a színtartományokat illeti, az Adobe RGB lefedettsége 99%-os, az sRGB-é 100%-os, a DCI-P3-é pedig 95%-os.

A képernyő minden irányban állítható és elforgatható, beleértve a 90 fokos portrait módot is (álló formátum). DVI, HDMI és Display port egyaránt megtalálható a csatlakozók között. Opcionálisan árnyékoló keret (hood) is rendelhető a készülékhez (SH240)

További információ az SW240-esről a gyártó weboldalán található: http://www.benq.co.uk/product/monitor/sw240/

A május végén forgalomba kerülő monitor ajánlott fogyasztói ára 400 dollár körül lesz, ami a jellemzőit tekintve nagyon kedvezőnek mondható.

(monitorinfo.hu)

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .