32:9 formátumú QLED monitor: Samsung C49HG90

A Samsung egyedi és szokatlan formátumú monitorral lepte meg a leendő felhasználókat: a kép oldalaránya 32:9, ami pontosan két „összeolvasztott” 16:9-es képernyőnek felel meg. Ezen túlmenően a VA panel átlómérete 49”, ez ugyanolyan magassági méretet véve, két egymás mellé tett kb. 27”-es és 16:9-es panellel egyezik – vagyis a szélessége nyugodtan brutálisnak mondható.

A C49HG90 nevet viselő hatalmas monitor natív felbontás természetesen UHD, és a Samsung a jócskán meghajlított panelről sem mondott le (1800R).

Azt, hogy a panel VA típusú, már említettük, de azt nem, hogy a gyártó 5000:1-es kontrasztarányt ad meg. A fejlett szolgáltatások azonban ezzel még nem értek véget. A nyilván elsősorban játékra szánt monitor frissítési frekvenciája 144 Hz, és a monitor támogatja az AMD továbbfejlesztett dinamikus szinkron megoldását, a FreeSync 2-est (valójában a HDR-hez igazított FreeSync-et).

És ha még mindez nem elég, a gyártó a LED-del kombinált Quantum Dot technológiát is bevetette (amelyet QLED-nek nevez a televízióiban és a monitoraiban is az egyébként a pontosabb QD-LED helyett). A lényeg azonban az, hogy így a DCI-P3 színtér 95%-át lefedi, a DCI-P3-mat pedig a kijelzőknél az ajánlások elfogadják HDR színtérként (míg a forrás szabványos színtere Rec.2020). Az UHD HDR-hez már csak a brutális fényerő hiányzik, ami szükséges lenne, ha egy kijelző nem használ a teljes képernyőfelületre kiterjedő lokális (zónás) fényerőszabályozást (FALD), márpedig ezt kivételesen még nem tudja az új Samsung monitor.

Beépítette viszont a Samsung a monitorba a mozgáselmosódást csökkentő „Impulsive Scanning” háttérvilágítási technológiáját. Nem mellesleg 1 ms-os MPRT válaszidőt ígér a mozgáselmosódást csökkentő funkciónak köszönhetően.

A rendelkezésre álló adatok szerint a DP és a mini DP 1.2a verziójú, a 2 HDMI-ről nem tudjuk, hogy milyen, de e portok átviteli lehetőségei nemigen engedik meg a 144 Hz kihasználását UHD felbontás mellett.

Hogy globálisan mikor lesz elérhető a monitor, azt még nem tudjuk, az Egyesült Államokban júliustól már kapható – kb. 1500 dolláros áron.

(monitorinfo.hu)  

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .