65”-es HP gaming monitor

Már egy éve, a 2017-es CES kiállításon emlegették a 65” átlóméretű, ún. „nagyformátumú gaming kijelzőket” (Big Format Gaming Displays – BFGD), amelyeket a várakozások szerint az Asus, az Acer és a HP fog kihozni. A mostani januári CES-en az Nvidia bejelentette, hogy elsőként a HP BFGD monitora lesz elérhető, várhatóan februárban, de az előrendelés már most lehetővé vált. Teljes neve HP Omen X Emperium 65, az előrendelési ára 5000 dollár. Más gyártók modelljei kicsit később, de még ebben a negyedévben jelennek meg.

A finoman szólva szokatlanul nagy PC monitornak más tekintetben is különleges jellemzői vannak. A frissítése (valódi) 144 Hz, eltérően némely LCD TV-készülékektől, amelyek interpolációval dolgoznak. Mivel az Nvidia részt vett a BFGD monitorok fejlesztésében, nem meglepő, hogy ez a monitor támogatja az Nvidia G-Sync rendszerét (magyarán, bele van építve a G-Sync-hez szükséges hardver).

A televízióktól az is megkülönbözteti ezt a „TV-szerű” monitort, hogy a késleltetése (lag) meglehetősen alacsony, az igényes játékosoknak is megfelelő. HDR használatakor a frissítési frekvencia 120 Hz, ami arra utal, hogy a 144 Hz már overclock eredménye.

A felbontás természetesen UHD, legnagyobb fénysűrűsége 1000 cd/m2, a G2G válaszidő 4 ms, sztatikus kontrasztaránya 4000:1. A HDR számára elvárt egyidejű kontrasztaránynak azonban nagyobbnak kell lennie, ezért magától értetődően local dimming-et, azaz a háttérvilágítás képtartalomtól függő lokális szabályozását kellett megoldani. 384-zónás FALD (Full Array Local Dimming) háttérvilágítás-szabályozást használ a készülék, ami tipikusnak mondható a VESA DisplayHDR 1000-es kategóriájú monitoroknál. Ezekből eddig csak néhány modell került piacra 2018-ban, de természetesen kisebb méretben (a legnagyobb a Philips 43”-es Momentum monitora volt).

A HP Omen X Emperium 65 színtartománya kb. a DCI-P3 90%-a (DCI-P3-ról lásd a „Mozis” DCI-P3 színtartomány a PC-monitorokon című írásunkat. Az sRGB-nél jóval nagyobb színtér a kvantumszemcse rétegnek köszönhető. Egyébként a panel az AUO új AMVA panele, azaz VA panel, ennek köszönhető az eleve nagy sztatikus kontraszt.
A monitor kiegészíthető az Omen X Experium Soundbar hangsugárzóval, amely 3 db 120 W-os erősítőjével és a Low Frequency Array technológiával tisztán és hangosan tudja reprodukálni a játék közben jelentkező hangokat/zajokat.
További információ: http://www8.hp.com/us/en/displays-accessories/gaming/omen-x-emperium.html

monitorinfo.hu

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .