A VESA új HDR kategóriája

A VESA (Video Electronics Standards Association) a már meglévő DisplayHDR kategórákat (DisplayHDR 400, 500, 600, 1000, 1400, True Black 400, 500) kiegészítette a DisplayHDR True Black 600-as specifikációval.

A True Black kijelzőcsoport a VESA osztályozásában elsődlegesen az OLED és más emisszív technológiát alkalmazó – nevezetesen a jövőbeni mikro-LED – kijelzőket, illetve az ezekre vonatkozó követelményeket foglalja magába. Az OLED képernyők még nem tudják elérni az LCD-LED kijelzőknél elért 1000 nit vagy ennél nagyobb fénysűrűséget, a feketeszintjük viszont kb. két nagyságrenddel jobb (alacsonyabb). A True Black 600-as kategória fő (de nem egyetlen) megkülönböztető jellemzője a 600 nit vagy ennél nagyobb fénysűrűség a képernyő közepén, annak 10%-át elfoglaló fehér mintán.

A VESA már bejelentette, hogy van három olyan termék, amely megfelel a DisplayHDR True Black 600 minősítésnek: az ASUS Vivobook Pro 14, Vivobook 14X és Vivobook 15. Sajnos a monitorok között még nem találunk ilyen modellt.

Azért, hogy világosan lássuk a True Black 600-as és a megelőző 500-as és 400-as közötti követelménybeli eltéréseket, közöljük a CTS 1.1 alatti részletes DispalyHDR specifikációk összefoglalását:

A True Black kijelzők mélyebb feketéi drámai módon megnövelik a dinamikatartományt, és ezzel  magasabb szintre emelik a vizuális élményt. A 600-as kategória fő jellemzői:

  • 600 nit csúcsfényerő
  • A feketeszint kiemelkedően alacsony, 0,0005 nit – ez a legkisebb szint, amely a jelenlegi, ipari szabványnak megfelelő műszerekkel mérhető
  • 20%-os fényerő-növekedés a True Black 500 szinthez képest, ami észrevehető különbség, miközben a kiemelkedő feketeszint és színminőség (ami az OLED kijelzőkre jellemző) megmarad.

Forrás: VESA

moninfo    

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .