65”-es, 4K, 120 Hz-es gaming monitor…és TV?

Az idei CES-re az Acer, az Asus és a HP – az Nvidia közreműködésével – egy különleges fejlesztéssel állt elő (a képen az Acer készüléke látható). 65”-es méretben eddig csak TV-készülékekkel találkoztunk, az Acer Predator BFGD, az Asus ROG Swift PG65 és a HP OMEN X65 készüléke azonban ún. nagy formátumú gaming kijelző (Big Format Gaming Display = BFGD). Valójában PC monitorokról van szó, elég különleges jellemzőkkel.

A 4K-UHD natív felbontás (3840 x 2160 pixel) mellett a maximális frissítési frekvencia 120 Hz, és az Nvidia G-Sync funkciójával is rendelkeznek. Az alacsony display lag – ami a játékosok számára fontos – szintén markánsan megkülönbözteti ezeket a monitorokat a nagy síkpaneles TV-ktől. Mindemellett képesek a korrekt HDR megjelenítésre, köszönhetően a teljes képfelületen használt lokális fényerő-szabályozásnak (Full Array Local Dimming = FALD) és az 1000 cd/m2 fénysűrűségnek – ez megfelel a HDR10-es formátumnak. A színtartomány az sRGB 125%-a, és kb. 90%-ban lefedi a DCI-P3 színteret (ami szintén a HDR10-es szabvány követelménye). A nagy színtartomány a Quantum Dot (kvantumszemcse) rétegnek köszönhető.

Ezeknek a 65”-es monitoroknak az elsődleges rendeltetése a magas szintű játék (4K, 120 Hz, HDR, G-Sync), azonban sajátságos módon az egyéb szórakoztató tartalmak felé is nyitott, méghozzá az NVIDIA SHIELD médialejátszónak köszönhetően, amely egy 4K HDR streaming media player.

Tényleg különleges „szerzetről” van tehát szó, amely nagyobb, mint a legtöbb háztartásban használatos TV (de pl. tunerek nincsenek beleépítve, ugyanakkor több extra jellemzője és szolgáltatása van), és kérdéses, hogy a nappaliba telepítve mennyire fog hódítani a PC-gamerek körében. E sorok írója úgy látja, hogy a sokat emlegetett AV-IT konvergencia jelentős állomásáról van szó. Azt, hogy ezt a fogyasztók mennyire fogják értékelni, e pillanatban lehetetlen megjósolni.

Az árat és a forgalomba hozás időpontját később hozzák nyilvánosságra, de valószínűsíthető az idei év második fele.

(monitorinfo.hu)

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .