Asus VG32VQ: TUF Gaming

Az Asus bejelentette új 32”-es, ívelt TUF gaming monitorát, a VG32VQ modellt. Először is mit takar a rejtélyes TUF rövidítés? Jelentése: The Unique Force, és minden bizonnyal a jövőben gyakran találkozunk majd ezzel az Asus monitor-portfóliójában. A „TUF Gaming” tulajdonképpen egy új márkajel az Asusnál, és a gamereknek szánt alaplapok, laptop és asztali PC-k, billentyűzetek, egerek stb. megjelölésére is szolgál.

A VG32VQ felbontása QHD (2560 x 1440 pixel), a VA panel frissítési frekvenciája 144 Hz. Ezek az adatok sok más gaming monitornál is előfordulnak. Ami viszont teljesen egyedülálló ennél a típusnál, az az, hogy ez az első olyan monitor a játékra szánt monitorok között a piacon, amely egyszerre tudja bevetni a változó frissítési frekvenciát (VRR – variable refresh rate) és a mozgáselmosódást csökkentő funkciót, azaz a háttérvilágítás frissítési ciklusonkénti lerövidítését. Ezt a legtöbbször ULMB (ultra low motion blur) néven emlegetjük, az Asusnál azonban az elnevezés kissé különbözik, a neve ELMB (extreme low motion blur).

Idáig ezt a két funkciót egyetlen PC-monitornak sem sikerült kombinálnia, illetve egyidejűleg alkalmaznia. A kombináció neve „ELMB-SYNC”. A VG32VQ egyébként alapvetően egy 144 Hz-es FreeSync monitor, de az Nvidia stratégiaváltásának köszönhetően G-Sync monitorként is használható, ha ilyen kártya van a PC-nkben.

Ámbár ez a típus még nem szerepel az Nvidia „G-Sync Compatible” hivatalos listáján, de minden valószínűség szerint képes a G-Sync támogatásra. De ha csak a FreeSync-et vesszük alapul, akkor is egy különleges új opció a gamerek számára, hogy az adaptív szinkront a mozgáselmosódás-csökkentéssel együtt használhatják.

A 144 Hz-en kb. 7 ms-nak megfelelő „sample and hold” idő, amely meghatározza az MPRT-t (motion picture response time), az előzetes, bár meg nem erősített adatok szerint 1 ms-ra csökken az ELMB-nek köszönhetőn. Ez pedig igencsak radikális mozgáselmosódás-csökkenést jelent.

monitorinfo.hu

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .