Az AUO új technológiája

Az optoelektronikai fejlesztéseiről és panelgyártásáról híres AU Optronics a LED-es, közelebbről a mini LED-es backlight technológiát új szintre emelte az AmLED (adaptív mini LED) technológia kidolgozásával.

A hírek szerint az AmLED technológia abban hoz radikálisan újat, hogy valós időben lehetővé teszi a fényerő, a kontrasztarány, a színek és a frissítési frekvencia precíz beállítását, ami óriási előrelépést jelent a professzionális gaming és tartalomkészítő kijelzők teljesítményének növelésében.

Mint beszámolónkból alább kiderül, az AmLED lényegében az OLED-del szemben fogalmazza meg a technológia előnyeit, némileg talán eltúlzott marketing kifejezésekkel.

A pontos és hatékony local dimming megoldásnak köszönhetően a csúcsfényerő meghaladja az 1000 nitet (ami kb. az OLED panelek fényerejének kétszerese), így megnövelve a legsötétebb és a legvilágosabb képrészletek közötti fényerőkülönbséget. Így akár sötét, akár világos képről van szó, az AmLED panel minden finom részletet képes visszaadni.

Az AUO szerint az AmLED-nek hat fő erőssége van, éspedig:

  • Az 1000 nitnél nagyobb fénysűrűség, és az 1 millió:1 kontrasztarány
  • Valódi tisztaság bárhol, bármikor, és a magasabb ACR (ambient contrast ratio)
  • Valódi színek, amelyek a valódi világot határozzák meg (100%-os DCI-P3 lefedettség)
  • Hosszú élettartam, nem lép fel a beégési jelenség
  • Nagy(obb) betekintési szögtartomány a színek változása nélkül
  • A káros kék fény 80%-os csökkentése

Nem kisebbítve az AUO érdemeit, a megfogalmazások némelyike kissé homályos és félrevezető. Mi az a „valódi tisztaság”? Milyenek a „valódi színek”? A látás teljes színtartományát messze nem fedi le még a 100%-os DCI-P3 színtartomány sem. A káros kék fényt sok más paneltechnológia esetében lehet radikálisan korlátozni (noha ez adott esetben a színhűség rovására megy) stb.

A felsorolt előnyöket a https://amled.auo.com/en/ webhely részletezi, amely viszont az OLED esetleges hátrányait erősen eltúlozza. Talán célszerűbb lett volna a feltételezhetően hamarosan piacképes mikro LED technológiával való összehasonlítás, annál is inkább, mivel az OLED panelek elterjedtsége az IT területén egyelőre jelentéktelen.

Kíváncsian várjuk, hogy tesztelés céljából mikor kerül az asztalunkra egy AmLED-es monitor.

moninfo

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .