A Dell UltraSharp család legújabb tagja: U2723QE

Mint elnevezéséből is látszik, az U2723QE a Dell monitorok első vonalába tartozó 27”-es monitor. Natív felbontása 4K-UHD, ami ugyan manapság nem ritkaság ebben a méretben, de ez csak az egyik vonzó tulajdonsága. Nézzük, hogy milyen célokra használható, és milyen különleges jellemzői vannak, ha vannak!

Az UltraSharp monitorok közül legutóbb az U2722D, QHD felbontású típust vizsgáltuk meg tüzetesen. Külsejében és mechanikai felépítésében sok a hasonlóság a két típus között, azonban a felbontáson kívül van néhány más, alapvető különbség is. Az U2723QE (és 32”-es változata, az U3223QE) jóval szélesebb lehetőségeket kínál a minőségi mindennapi munkában, de ami kiemelendő, az az IPS paneleknél eddig soha nem látott 2000:1 körüli kontraszt (az adatlap szerint), az ún. „IPS Black” technológiának köszönhetően. Kíváncsian vártuk, hogy a kontrasztmérések megerősítik-e ezt az adatot.

Az IPS Black egyébként nemcsak nagyobb kontrasztot, hanem a betekintési szög növekedését, és a jobb színvisszaadást is ígéri, mint azt a következő képünk mutatja. Lehet, hogy ez igaz, de amit a kép mutat (forrás: LG.Display panelgyártó), azt nem árt fenntartásokkal kezelnünk. A radikálisan megnövelt kontraszt éppen elég nagy eredmény ahhoz, hogy önmagában örüljünk neki. Ez a panel – monitorba beépítve – most, az új Dell monitorokban jelent meg elsőként, az LG csak az év második felében fogja kihozni „IPS Black” monitorát.

Mint „do-it-all” monitornak, nagyon hasznos megkülönböztető tulajdonságai az U2723QE-nek a beépített USB-C hub, a KVM switch, továbbá több eszköz egyidejű töltési lehetősége a különböző portokról. A monitorhoz pl. egyszerre két vagy három számítógépet csatlakoztathatunk (vagy harmadikként pl. egy streaming eszközt vagy játékkonzolt), amiben még önmagában nincs semmi különös, viszont a KVM switch-nek köszönhetően ezeket ugyanazzal a billentyűzettel és egérrel kezelhetjük, kábelcserék és felesleges átdugaszolások nélkül. Ezen túl, a PBP és a PIP funkcióval két gép képe egymás mellett vagy egy kis és egy nagy kép formájában is megjeleníthető.

A több korábbi UltraSharp monitornál megtalálható daisy chain felfűzés lehetősége itt is megvan: 2 db 4K-UHD monitor felfűzhető a DisplayPort kimeneten keresztül, akár a DisplayPort bemenetről, akár a DP Alt Mode USB-C bemenetről.

Mi több, az U2723QE (és, az U3223QE 32”-es változat) különlegessége, hogy a teljes felbontású 2 x 4K@60 Hz felfűzéshez szükséges adatsebességet – 10 bit színmélység és RGB 4:4:4 mellett – a VESA által már jó pár évvel ezelőtt bevezetett és alkalmazni javasolt DSC (Display Stream Compression) tömörítéssel sikerül elérni. Ez egy igencsak mérsékelt 2:1-es vagy 3:1-es információtömörítés, ami a kép minőségén egyáltalán nem vehető észre. A DSC-ről egy régebbi írásunkban említést tettünk (A HDMI, a DisplayPort és az adatátviteli korlátok.)

Főbb gyári adatok – Dell U2723QE

 • Képernyő átlómérete: 27”
 • Paneltechnológia: IPS Black
 • Anti-glare bevonat, 3H keménység
 • Háttérvilágítás: WLED
 • Natív felbontás: 3840 x 2160 pixel (UHD)
 • Színmélység: 10 bit (8 bit + dithering)
 • Színtér lefedettség: 100% sRGB, 100% Rec. 709, 98% DCI-P3
 • Kontrasztarány: 2000:1 (tipikus érték)
 • Betekintési szög: 178/178 fok
 • Maximális fénysűrűség: 400 cd/m²
 • Minimális válaszidő: 8 ms G2G normal, 5 ms G2G fast
 • Frissítési frekvencia: 60 Hz
 • HDR támogatás: DisplayHDR 400
 • Méretek: 611,4 x 385,18-535,18 x 54,33 mm
 • Tömeg: 4,48 kg
 • VESA rögzítés: 100 x 100 mm

Design, csatlakozók, kezelés

Tagadhatatlanul elegáns, imponáló megjelenésű monitor áll előttünk. A képernyő alsó szélén nem látjuk a szokásos 1-2 cm-es sávot, azaz mind a négy oldalán „keret nélküli” készülékről van szó.

A képernyő állítása mind a négy elvárt irányban lehetséges. A magasság 15 cm-es tartományban állítható, a képernyő döntése -5…+21 fok között lehet, az elforgatási tartomány vízszintes síkban -30 és +30 fok közötti (swivel), függőleges síkban pedig -90…+90 fok (pivot).

A csatlakoztatással kapcsolatban két fontos dolgot kell kiemelnünk. Az egyik, hogy a monitor csatlakozókban szokatlanul gazdag (ezeket hamarosan felsoroljuk), a másik a különböző rendeltetésű USB-C portok megléte, ami egybevég a mostanában egyre erősödő trenddel. Nevezetesen azzal, hogy egyre több készülékre (laptopra, monitorra) kerül fel – akár mint video/audio (DP Alt Mode vagy Thunderbolt 3 funkcióval), akár mint adatátviteli port – ez az univerzális USB csatlakozó, amely sok esetben tekintélyes tápláló, illetve töltő teljesítményt is továbbít.

Csatlakozók balról jobbra: hálózati AC csatlakozó hüvely, HDMI port (HDCP 2.2), DisplayPort 1.4, USB-C (DP Alt Mode) port, 90 W teljesítménnyel, DisplayPort kimenet a daisy chain felfűzéshez, sztereó audió kimenet, USB-C upstream port (csak adatkapcsolathoz), 4 db USB(A) 3.2 Gen2 downstream hüvely, RJ45 hálócsatlakozó. Az alsó sarokban, a képernyő alsó szélén: USB(A) 3.2 Gen2 (akku töltésre is alkalmas) és USB-C (15 W táplálást szolgáltató) downstream portok. A LAN port használatához külön drivert kell telepíteni a PC-re

Az U2723QE kezelése – hasonlóan az U2722D-hez – egyetlen joystickkel lehetséges, amely a hátlap jobb alsó részén található, közvetlenül a süllyesztett be/ki kapcsoló gomb mellett. Az előlapon semmilyen kezelőszerv nincs, csupán egy aprócska LED jelzi a bekapcsolt állapotot. Az OSD menürendszer nagy mértékben hasonlít az elődhöz, a főmenüben gyakorlatilag egy plusz menüpontot találunk USB néven. Itt egyrészt elvégezhető a hozzárendelés az USB-C upstream portokhoz, ha a PC-ről/laptopról DP-n, illetve HDMI-n hajtjuk meg a monitort, továbbá a Show KVM Setup Guide pont felvilágosít bennünket a csatlakoztatás menetéről, amennyiben több számítógépet csatlakoztatunk, és a KVM funkciót használni akarjuk.

Fejlettebb (kiválasztott) monitoraihoz a Dell ingyenesen elérhetővé teszi a Display Manager nevű Microsoft segédprogramot, amellyel sok funkció jóval egyszerűbben (egérrel és billentyűzettel) kezelhető, mint az OSD menüvel, emellett egy sor más hasznos szolgáltatás is elérhető vele, pl. egy-egy gyári preset automatikus hozzárendelése a különféle alkalmazásokhoz (azt, hogy melyik preset legyen, előre meghatározhatjuk), a képernyő felosztása ablakokra a kívánt elrendezésben, a monitor energiamenedzsmentje, a kép elforgatása, a KVM és a PIP/PBP egyszerű beállítása stb. Az U2723QE-hez „passzoló” Display Manager verzió az 1.55.0.2090-es. Ugyanez a verzió használható az U2723QX és az U3223QE modellekhez is. A program azonnal felismeri a monitor típusát, és a neki megfelelő funkciókat és beállítási lehetőségeket kínálja fel.

A képernyő jellemzői

Elsőként kell (újra) említenünk az IPS paneleknél eddig soha nem látott kontrasztot. A specifikáció 2000:1 tipikus kontrasztarányt ír, de ez nyilván példányról példányra változik. A tesztelt készüléken két beállításban mértük a kontrasztot, a következő eredménnyel:

Custom Color alapbeállításban a statikus kontrasztarány 1814:1, míg DCI-P3 beállításban 1744:1. Az egyéb beállításokban kb. 1700:1…1900:1 közötti érték mérhető, ami jól megközelíti a specifikáció szerinti 2000:1 arányt. Egyébként pedig mindenképpen lényegesen magasabb, mint a korábbi IPS panelek max. 1000:1…1200:1 kontrasztja

A gyári beszámolók szerint a betekintési szög is nagyobb a szokásosnál, ami majdhogynem magától értetődő, mivel a betekintési szöghatár hivatalos kritériuma a kontraszt 10:1-re csökkenése, és egy nagyobb alapértékről nyilván lassabban esik a kontraszt adott értékre, mint egy kisebbről – legalábbis egy panelfajtán belül.

A betekintési szög csökkenésének szubjektív megítéléséhez készítettünk három fotót egy meglehetős kontrasztos és színekben gazdag képernyőképről:

Szemből (0 fok), kb. 45 fokból, és kb. 75 fokból készített fotók. Jól látszik, hogy még ez utóbbinál sem számottevő a kontrasztcsökkenés és a színek fakulása, ami alátámasztja azt az állítást, hogy ennek a panelnek a betekintési szögtartománya nagyobb a korábbi IPS panelekénél

A panel nem elhanyagolható tulajdonságai közé tartozik a homogenitás (uniformity), illetve az inhomogenitás mértéke a felület mentén, mind a fénysűrűséget, mind a színhőmérsékletet vizsgálva.

A homogenitás mérése ezt az eredményt hozta. Mind a fénysűrűség (felső ábra), mind a színhőmérséklet (alsó ábra) inhomogenitása ebben a kategóriában elfogadható. A mérési értékek egyébként példányról példányra változhatnak, mérésünk a tesztelt készülékre vonatkozik. A fénysűrűség kb. 100 nit volt

A panel vizsgálatakor nézni szoktuk még a bleeding (fényszivárgás) mértékét és eloszlását „fekete” jel képi megjelenítésekor. A teljes sötétségben készült fotó ilyenkor megmutatja a háttérvilágítás „szivárgását”. Továbbá megnézzük az „IPS-glow” mértékét is, amiben eddig az IPS panelnek nem sikerült áttörést elérnie. A konkrét képernyőnél mind a fényszivárgás, mind az IPS-glow átlagosnak mondható.

Fontos szempont a panel/képernyő vizsgálatakor, hogy mekkora, és milyen elhelyezkedésű a színtartomány. Sok esetben a felhasználó megelégszik egy (relatíve olcsó) sRGB monitorral, ami azt jelenti, hogy a panel natív színtere hozzávetőlegesen lefedi a szabványos sRGB színteret (beleértve a harmadik dimenziót, a luminanciát is).

Az U2723QE színtartománya azonban már a specifikáció szerint is jóval nagyobb az sRGB-nél, azaz széles színterű (WCG = wide color gamut). Ez esetben ez azt jelenti, hogy a natív színtér hajszál híján lefedi a DCI-P3 színteret (lásd „Mozis” DCI-P3 színtartomány a PC-monitorokon). Annyit érdemes ehhez hozzátenni, hogy a mai 4K-UHD filmek (4K Blu-ray lemezek) fényelése ebben a színtérben történik, illetve az eredeti mozis DCI-P3-hoz képest kicsit eltérő fehérponttal, és magasabb fénysűrűséggel. Az Adobe RGB színtartomány lefedettsége azonban < 90%, ami nem kevés, de nem éri el egy „igazi” Adobe RGB monitor ebbéli képességeit.

A datacolor szoftverével végzett analízis hozzávetőleges képet ad a monitor natív színtartományáról (piros háromszög). Az sRGB referencia (zöld háromszög) lefedettsége 100%, a DCI-P3-é (kék háromszög) 97%, az Adobe RGB-é (lila háromszög) 89%

Standard beállításban (ez a gyári reset utáni állapot) a minimális fénysűrűség kb. 32 nit, a maximális pedig 368 nit, azaz kicsit alatta marad a 400 nit specifikált értéknek. Ez persze a legtöbb munkánál, médiafogyasztásnál vagy játéknál nem jelent hátrányt, kivéve a HDR-t, de ahhoz a 400 nit sem elég a konkrét dinamikai adottságok mellett. Local dimming ebben a monitorban nincs, így a HDR megjelenítés eleve illuzórikus, bár a HDR10-hez kapcsolt WCG követelményt az U2723QE túlteljesíti. A monitor egyébként a Smart HDR menüpont alatt négyféle HDR módot is felkínál (Desktop, Movie HDR, Game HDR és DisplayHDR), de az eredmény nem meggyőző. Mindazonáltal ez nem von le semmit a monitor használati értékéből, ha valaki nem ragaszkodik mindenáron a HDR-hez. Ha igen, akkor minimum egy 600 nites és local dimminges készüléket kell keresnie.

A monitor legtöbb üzemmódjában a színhőmérséklet kissé magas (6700…7100 K), azonban a Movie mód esetében – ki tudja milyen meggondolásból – egészen elfogadhatatlan, 10000 K körüli színhőmérsékletet mértünk, ami más Dell modelleknél is megtörtént már. Erre talán a gyártónak nem ártana jobban odafigyelni, noha természetesen a Color Temp. vagy a Custom Color alatt beállítható a filmnézéshez megfelelő fehérpont.

Visszatérve a natív színtartományra, megvizsgáltuk a DCI-P3, az Adobe RGB és az sRGB térbeli (három dimenziós) lefedettségét is a basICColor Display 6 szoftver segítségével, az L*a*b* színtérben.

A DCI-P3 színtér térbeli lefedettsége 97,91%-os. A huzalhálóval határolt test jelenti a natív színteret, a „tömör” test pedig a DCI-P3-as referenciát

Ezek után nem lepődtünk meg az sRGB színtér gyakorlatilag 100%-os térbeli lefedettségén:

Az sRGB lefedettsége a térbeli mérés szerint 99,89%

Az Adobe RGB referencia lefedettsége – mint már említettük – nem éri el a kívánatost, a basICColor szoftverével mérve 86,38%.

Emulációk pontossága

A Dell példamutató módon meglehetősen jól használható emulációkat kínál az sRGB, a Rec.709 és a DCI-P3 környezetben végzett munkához. Azért csak „meglehetősen”, mert természetesen ugyanazon monitortípus különböző példányai eltérőek, így, ha tényleg nagy pontosságra vágyunk, akkor mégiscsak illik kalibrálni a monitort, és ICC profilokat készíteni. Igaz, a Dell színprofilokat is elérhetővé tett az U2723QE-hez, de erre ugyancsak a mondottak érvényesek, nevezetesen, hogy a nagy színpontossághoz egyedi profilkészítés szükséges az adott példányhoz, sőt a kalibrálást/profilozást bizonyos időközönként meg kell ismételni. Természetesen a profilozásnak csak akkor van értelme, ha olyan alkalmazásokat használunk, amelyek „profil-tudatosak”, másképp az ICC profil semmit nem változtat a színeken.

Visszatérve az emulációkra, a referenciához a legközelebb áll az sRGB. Igaz, a Dell valamilyen okból feltehetően a 160 nit fénysűrűséget célozta meg (a mért érték 164,1 nit), de a gamma közel van a 2,2-höz (2,209), a kontraszt 1710:1, a színhőmérséklet kicsit magas (6927 K), az átlagos hiba ΔE = 2,1.

Az sRGB emuláció analízisének eredménye. A ColorChecker pozíciók ellenőrzése itt nincs feltüntetve, de az átlagos hiba (dE2000 = 1,41) és a maximális hiba (max. dE2000 = 3,09) az elfogadhatóság határán belül van

A Rec.709 esetében a fénysűrűséget a Dell a szabványos 80 nithez közelítette (75,1 nit), a gamma viszont kb. 2,4 helyett 2,1 körüli. Az átlagos hiba itt is ΔE = 2,1. A DCI-P3 esetében a gyártó láthatóan a valódi filmes P3-as referenciát emulálta, ami a mérhető 40,5 nitből (a referencia 48 nit) és a D65-nél alacsonyabb fehérpontból látszik. Az átlagos gamma azonban sajnos túl magas, 2,6 helyett 2,77.

Mindent összevetve, az sRGB emuláció – ha nem követelünk nagyon szigorú színpontosságot – jól használható minden további nélkül. Kétségtelen azonban, hogy kalibrálással és egyedi ICC profilok készítésével mindhárom színtérben sokkal jobb eredményeket érhetünk el.

Kalibrálás/ICC profilkészítés

Mivel az emulációs presetek fénysűrűsége változtatható, nem volt akadálya annak, hogy elvégezzük a kalibrálást és az ICC profilok készítését a Portrait Displays CalMAN szoftverével, kiderítve, hogy mennyire közel juthatunk az sRGB, a Rec.709 és a DCI-P3 referenciához.

A célértékeket az alábbiakban láthatjuk. Ezt ki kell egészíteni a megcélzott fénysűrűségekkel, amelyeket a következőképpen (részben a szabványokhoz igazodva) választottuk meg: 120 nit (sRGB), 80 nit (Rec.709), 48 nit (DCI-P3). Mint látható, ez utóbbinál a Dell által is preferált mozis változatot használtuk (fehérpont CCT = 6305 K, gamma = 2,6). Természetesen a kalibrálás elvégezhető a módosított (a nem a mozikba szánt 4K-UHD videók/filmek készítésekor használt) P3 D65 színtérre is.

A megcélzott értékek az sRGB (felső ábra), a Rec.709 (középső ábra) és a DCI-P3 (alsó ábra) esetében

A kalibrálás/profilozás sorrendje ugyanez volt. Először nézzük az sRGB kalibrálás/ICC profilkészítés előtti és utáni színegyensúlyát és ColorChecher Classic pozícióit:

Kalibrálás nélkül sRGB-ben a ColorChecker hibája 1,34, a színegyensúly hibája pedig 1,77, ami nem mondható magasnak. Kalibrálás után azonban ezek a hibák 0,31-re, illetve 0,44-re csökkentek

Rec.709-ben a kalibrálás előtti hibák kevésbé elfogadhatóak, úgyhogy HD videó szerkesztéséhez erősen ajánlott a monitort kalibrálni. A ColorChecker hibája így 0,49-re, a szürkeskála hibája 0,9-re csökken

A Dell a mozifilmek szerkesztőire is gondolt a DCI-P3 emulációval (a monitor natív színtere csaknem pontosan lefedi a DCI-P3 referenciát). A kalibrálásra azonban itt is szükség van, mert alapesetben – a vizsgált példánynál – túl nagyok a színpozíciók és a színegyensúly (és a gamma) hibái. A ColorChecker átlagos hibáját 0,75-re, a szürkeskála átlagos hibáját pedig 0,61-re sikerült leszorítani. Mindkettő messze az észlelési határ alatt van

Összegzés

Az U2723QE egyértelműen egy kiváló, nagy felbontású IPS panellel megépített „munkamonitor”. Képek feldolgozására, videók és filmek szerkesztésére éppúgy alkalmas, mint átlagos irodai munkára. A médiakészítés mellett természetesen média fogyasztására is használható, különös tekintettel a közel 2000:1-es statikus kontrasztarányra, ami idáig elérhetetlennek látszott az IPS panelek világában.

A kontraszton túlmenően kiemelendő a széles natív színtér, amely csaknem teljesen lefedi a DCI-P3-as színteret. Ez alkalmassá tehetné a monitort pl. a HDR10 korrekt megjelenítésére, de az elérhető maximális fénysűrűség, és a local dimming hiánya ezt nem teszi lehetővé, habár a monitor „HDR-kompatibilis”, azaz tudja értelmezni a HDR jelet.

Az U2723QE használati értékét nagy mértékben emeli a sokféle csatlakoztatási lehetőség, a KVM (Keyboard-Video-Mouse) képesség, a PIP/PBP funkció, a daisy chain lehetősége a DP kimeneten keresztül, és az USB-C kiterjedt alkalmazása. Piros pontot érdemel a VESA által már évekkel ezelőtt javasolt tömörítési lehetőség (Display Stream Compression – DSC).

Tesztünk írásakor az U2723QE 320.000 és 390.000 forint között bruttó fogyasztói áron érhető el a hazai piacon.

Értékelés

Ami tetszett

 • IPS Black nagy kontrasztú, 4K-UHD felbontású panel
 • USB-C hub, KVM, daisy chain lehetősége
 • DP Alt Mode USB-C bemenet
 • Kivételesen széles színtartomány
 • Elegáns megjelenés, minőségi design
 • A standard színterek emulációja

Ami kevésbé tetszett

 • Nincs beépített hangszóró
 • Az Adobe RGB lefedettsége lehetne nagyobb
 • Local dimming hiánya

footlambert

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .