Az első DSC-vel ellátott monitor

Az olvasó valószínűleg felkapja a fejét a DSC kifejezésre. Vajon mi lehet ez? Jelentése Display Stream Control, és egy tömörítési eljárást takar, amelyet a VESA „talált ki” egy nagyon fontos okból. A felbontás és a frissítési frekvencia radikális növekedése, a HDR (a színmélység növekedése) és a lehetőleg 4:4:4 RGB mintavételezési séma együttesen ugyanis rendkívül nagy adatátviteli sebességet követel, amelyet kritikus esetben még a DisplayPort 1.4,  a HDMI 2.1 vagy Thunderbolt 3.0 csatoló felületek sem tudnak átvinni a monitorba. Különösen, ha a felbontás felmegy 8K-ra vagy a HDR-nél 12-bites színmélységet fognak alkalmazni.

Igaz, a VESA egy új DisplayPort-ot is fejleszt (DisplayPort 2.0), de az extrém nagy átviteli sebeség-igényhez még ez sem lesz elég. A felbontás ugyanis nem áll meg 4K-nál, a frissítés is 240 Hz-nél tart, de ez még nem a vége, a HDR pedig ki tudja hová fejlődik, de a Dolby Vision féle megoldásnál a színmélység már 12 bit. RGB jel helyett komponens jelet használva (pl. tipikusan a videoátvitelnél) a helyzet valamit javul (a 4:2:0 komponens jel fele akkora sebességet igényel, mint a 4:4:4 RGB), de az IT világban az RGB az uralkodó jelforma.

A VESA javaslata egy „enyhe”, 2:1-es vagy 3:1-es intra-frame tömörítés (ez a DSC), azonban rögtön látszik, hogy ez hatalmas spórolást jelent az adatátviteli sebességet tekintve. Ugyanakkor egy ekkora tömörítés észrevehetetlen (gondoljunk csak a 20 évvel ezelőtti DV digitális videónál használt 5:1 intra-frame tömörítésre, amely egyáltalán nem volt észrevehető.)

Emlékezhetünk rá, hogy mind az Acer X27-es, mind az Asus ROG Swift PG27UQ 4K csúcsgamer monitorainál csak akkor volt lehetséges a 4K és a 144 Hz együttes használata, ha a 4:4:4 mintavételezési sémát, azaz a színfelbontást feláldozták, és helyette 4:2:2-es komponens jelet használtak, pedig ezeken a készülékeken már a DisplayPort 1.4-es vitte át az adatokat.

Az idei AMD „Next Horizon Gaming” E3 rendezvényen az Asus végre előzetesen bemutatott egy 43”-es monitort, amely elsőként használta a DSC technológiát. Így lehetséges volt a 4K-UHD felbontás, és a 144 HZ együttes használata egyetlen DisplayPort 1.4-es csatolófelületen keresztül, és anélkül, hogy kompromisszumot kellett volna kötni a színmélység és a színfelbontás tekintetében.

Időközben piacra kerültek olyan monitorok, amelyek a feladatot két (dual) DisplayPort segítségével oldották meg, azonban ezeknél a problémát az jelentette, hogy nem lehetetett változó frissítést (VRR) használni.

Az Asus szűkszavú volt az új monitor tulajdonságait illetően (még a modell pontos nevét sem tudjuk), annyi azonban biztos, hogy a méret 43”, a felbontás 4K-UHD, a frissítés 144 Hz, a dinamikus szinkron pedig FreeSync 2, és a készülék megfelel a VESA DisplayHDR 1000 minősítésnek (1000 nit csúcsfényerő és 90%-os DCI-P3 színtér). Az adatátvitel egyetlen DisplayPort 1.4-esen történik. Ez pedig nem lehet másképp, csak a DSC technológia használatával.

A monitor megjelenési idejéről, áráról és egyéb adatairól még nincsenek információink. Lehetséges, hogy a piacképes változat a ROG Strix XG438Q nevet fogja viselni.

(monitorinfo.hu)

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .