Megjelent az első teszt a várva várt OLED monitorról

Még az év elején (CES 2016) mutatta be a Dell a világ első OLED PC monitorát, az UP3017Q típust. A cég tavaszra ígérte a piaci megjelenést, azonban ez mostanáig váratott magára.

Hogy pontosan mikortól kapható, azt nem sikerült megállapítanunk, de az első valódi, bár nem túl mély teszt (legjobb tudomásunk szerint) november 19-én jelent meg a monitornerds.com weboldalon:

https://www.monitornerds.com/dell-up3017q-review-120hz-oled-4k-monitor/

Feltételezzük, hogy látogatóink is kíváncsiak az újdonságra, és mivel nekünk még valószínűleg nem lesz alkalmunk egy ideig a tesztelésre, a fontosabb részleteket elmondjuk a fenti teszt alapján.

Az már jóval korábban tudott dolog volt, hogy egy 30”-es 4K (pontosabban UHD) natív felbontású monitorról van szó, méghozzá 120 Hz-es frissítési frekvenciával. Ez a kettő együtt, mármint a 4K felbontás és a 120 Hz frissítés, komoly kérdéseket vet fel az adatátviteli sebességgel és az ehhez szükséges interfésszel kapcsolatban, nem beszélve a meghajtó PC-ről, de ezt most tegyük félre, mint ami túlnő egy hír keretein.

Ami valóban különleges figyelemre méltó, az természetesen az OLED panel, amely a TV-készülékek területén masszívan tör előre, de ha a PC monitorok körében is terjedni fog, az valóban áttörést hozhat. Persze ez talán nem megy egyik napról a másikra, de mindenképpen érdekes fejlemény.

A monitor a mai trendeket követve csaknem keret nélküli, a panel maga extrém vékony, épp ezért a csatlakozókat alulra tették. Az állvány hasonló a többi Dell Ultrasharp monitoréhoz. Érdekesebb a monitor csatlakozófelülete: DisplayPort 1.3+ helyett a Dell a jövőbiztosnak látszó USB-C portot alkalmazta, amely támogatja a Thunderbolt 3 protokollt is – így sikerült a kellő sebességet biztosítani. Ettől függetlenül a hírek szerint a cég HDMI 2.0 és DisplayPort 1.2 bemenetekkel készült változatot is fog szállítani a 60 Hz-es működtetéshez.

Az UP3017Q kontrasztaránya 400.000:1, ami az OLED működési elvéből következően nem meglepő. Nincs fényszivárgás, elszíneződés és az LCD egyéb „betegségei”. A reakcióidő 0,1 ms körüli, ami elhanyagolható a motion blur szempontjából.

A monitornerds.com tesztelője tehát csupa jót mond a Dell OLED monitoráról, mindaddig, amíg az árcédula nem kerül szóba. A kiváló paramétereket felmutató készülék ugyanis kereken 5000 dolláros áron került forgalomba, ami egyelőre akadálya lehet a tömeges elterjedésnek.

(monitorinfo)

Fontos megjegyzés: Sajnos a hír, illetve a teszt megjelenése óta minden igyekezetünk ellenére nem sikerült megállapítanunk, hogy valóban piacra került-e a Dell OLED monitora. Sem a cég honlapján, sem más internetes forrásokban erről nincs információ. Ezért lehetséges, hogy az általunk emlegetett teszt nem egy valódi példány valódi tesztelése nyomán készült.

Megjegyzés frissítése (2017.02.12): a Dell OLED monitora mind a mai napig nem került kereskedelmi forgalomba, így valószínűnek tűnik az a feltételezés, hogy valójában nem történt tesztelés.

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .