Érintőképernyős, hordozható AOC monitor: 16T2

Néhány hónapja teszteltünk már egy hordozható AOC monitort, amely egyetlen USB-C kábellel meg tudta oldani a táplálást, az AV- és az adatkapcsolatot pl. egy notebookkal. A most kihozott új AOC modell is tudja ezt, de emellett sok minden mást is. Nézzük, hogy ezt milyen áron teszi – átvitt és nem átvitt értelemben.

Annyit érdemes felidézni, hogy az előd I1601FWUX egy rendkívül könnyű és vékony, IPS paneles készülék, egyetlen USB-C (DP Alt mode) porttal. Mivel akkumulátor nincs benne, külső táplálásra szorul (kb. 8 W), amit egy USB-C porton keresztül (és csakis így) lehet biztosítani. A video- és audiojelet ugyancsak ezen a bemeneten lehet beküldeni. Ez praktikus és jó dolog, de nem minden PC-n/laptopon van a DisplayPort funkciójával (is) rendelkező USB-C csatlakozó. A másik olyan tulajdonság, ami jól jönne, az érintésérzékeny képernyő, mert ennek nincs birtokában az I1601FWUX.

Vélhetően az AOC tervezőit is elgondolkodtatta, hogy hogyan lehetne a funkcionalitást bővíteni úgy, hogy az ne befolyásolja nagyon hátrányosan a súlyt és az előállítási költségeket.

Lássuk először a gyári specifikációt:

Főbb gyári adatok

 • Panelfajta: IPS
 • Natív felbontás: Full HD (1920 x 1080 pixel)
 • Átlóméret: 15,6”
 • Háttérvilágítás: WLED
 • Bevonat: matt anti-glare, 3H
 • 10-ponton érintésérzékeny képernyő (Windows 10 alatt működik)
 • Fényerő: max. 250 cd/m2 (tipikus érték)
 • Kontrasztarány: 700:1 (tipikus érték)
 • Színmélység: 8 bit (6 bit + FRC)
 • Frissítési frekvencia: 60 Hz
 • Válaszidő: 4 ms GtoG
 • Beépített hangszóró: 2 x 1 W
 • Aktív képernyőfelület: 344,23 x 193,54 mm
 • Teljes képernyőméret: 363,4 x 229,8 mm
 • Jelbemenet: Micro-HDMI, 2 x USB-C (DP Alt Mode)
 • USB bemenet: 2 x USB-C (DP Alt Mode)
 • Táplálás: belső akkumulátorról, vagy USB-C-n keresztül
 • Teljesítményfelvétel: 16 W
 • Beépített akkumulátor kapacitása: 8000 mAh (4 óra működési idő)
 • Tömeg: 0,99 kg (támasz nélkül)

Design

A 16T2 külleme, “állványa” és szállítás közbeni védelme nagyon hasonlít az elődhöz, azzal a különbséggel, hogy sokkal keskenyebb a képernyő kerete. A monitor vastagsága csak kb. 2 mm-rel nagyobb (kb. 10 mm, bár a specifikáció 9 mm-t ad meg, de ezen már nem múlik semmi), viszont a keskenyebb keret miatt a szélessége és a magassága kisebb.

Az asztalra állítás – akár vízszintes (landscape), akár függőleges (portrait) helyzetben – a mágneses szegélyekkel ellátott kitámasztó lappal (smart cover) történik, amely szállítás közben a képernyő védelmét is hivatott ellátni.

A képernyő dőlésének szögtartománya álló, illetve fekvő helyzetben:

A szögtartományok ugyan nem túl nagyok, de mivel érintőképernyős monitorról van szó, az asztalon akár vízszintesen is magunk elé helyezhetjük, és kényelmesen kezelhetjük.

Csatlakoztatás és kezelés

Nem véletlenül van a 16T2-esen két USB-C Alt mode csatlakozó. A kettő teljesen egyenértékű, de ha az érintőfunkciót aktiválni akarjuk, akkor az egyiket össze kell kötni a számítógép USB (akár USB-C, akár USB(A)) portjával. Így a másik USB-C bemenet marad, ha videojelet és audiojelet akarunk a monitorra küldeni pl. egy notebook Thunderbolt 3-as USB-C kimenetéről, ha nincs HDMI kimenet. De ha van (és általában van), akkor a másik lehetőség a micro-HDMI port, amelyre egy HDMI kimenetről csatlakozhatunk a mellékelt micro-HDMI/HDMI kábellel.

Néhány példa a külső eszközök csatlakoztatására és az akkumulátor töltésére és a táplálásra

A monitor bal oldalán található kezelőgombok és jelzőlámpák. A billenőgomb különféle funkciókat tölt be: menübe való belépés, navigálás, opciók választása és beállítása, a töltésjelző lámpa bekapcsolása (ennek színe mutatja a töltöttség mértékét). A gomb alsó végét megnyomva a képernyőn is látható az akkumulátor állapota 

A billenőgomb felső végével megjeleníthető OSD menü egy ikonsort tartalmaz, amely esetünkben tíz ikont tartalmaz, szemben az előd I1601FWUX hat ikonjával. Amivel bővült a menü: két bemenetválasztó ikon (HDMI vagy USB-C), a hangerő ikonja és a HDR Mode ikonja. Ugyanis a 16T2 – habár sem a dinamikatartománya, sem a színtere nem teszi alkalmassá a korrekt HDR megjelenítésre – alkalmas a HDR jel felismerésére, és a korlátain belül jobb leképezésére, mint ha SDR módban maradna.

Az OSD menü használata nem bonyolult, csak kicsit kényelmetlen, mert csak előre tudunk lépkedni mind a navigáció, mind a beállítás során, és ha túlmentünk, akkor minden elölről indul. Ezt bizonyos jellemzők beállításakor segít kiküszöbölni az AOC i-Menu-nek nevezett segédszoftvere, amely egy külön ablakot varázsol a képernyőre a beállításokhoz. Ebben az egérrel és a billentyűzettel sokkal gyorsabban és kellemesebben választhatjuk meg az (igaz, korlátozottan rendelkezésre álló) legfontosabb jellemzőket. Az i-Menu-t külön kell telepíteni a mellékelt telepítőlemezről vagy az AOC weboldaláról. Az i-Menu-t a kalibráláskor a fényerő szabályozására, továbbá a színegyensúly (más elnevezésekkel: szürkeskála, fehéregyensúly) beállítására fogjuk igénybe venni. A szürkeskála semlegességét az OSD alapmenüből nem lehet beállítani.

Van még egy hasznos AOC utility, az e-Saver. Ezzel meghatározhatjuk, hogy monitorunk mennyi idő múlva kapcsoljon ki a számítógép On, Off, Sleep és Screen Saver állapotában. Vagyis menedzselni tudjuk a monitor energia-felhasználását.

Az OSD menüben találunk egy OD jelzésű ikont, ami a gamerek számára hasznos overdrive rövidítése, azaz a válaszidő csökkentésére szolgáló funkció. Az Off-on kívül három beállítása van: Weak, Medium és Strong. Az LB ikon értelmét nem nehéz megfejteni: a Low Blue, azaz a kékfény csökkentésének fokozatait lehet itt változtatni (Off, Multimedia, Internet, Office, Reading). A HDR Mode ikonhoz a következő opciók tartoznak: Off, HDR Picture, HDR Movie, HDR Game. Ez talán inkább afféle marketing fogás, mivel – mint említettük – ez a monitor nem a HDR tartalmak megjelenítésére való – ezt nem is várhatja el tőle a felhasználó ebben a kategóriában.

Az IPS panelnek nagy a betekintési szöge, és elfogadhatók a színei (lásd alább), de igazából a közepes kategóriába tartozik. Az nemigen változtat egy hordozható monitor hasznosságán, ha nem követeljük meg a nagy színhűséget és a hatalmas dinamikát.

Fényerő, kontraszt, színek

A fényerő beállítás tartománya a 0…100-as skálán 56,3 nit….266 nit. Alapállapotban a skála a 90-es osztáson áll, az ehhez tartozó fénysűrűség 224,3 nit. Szintén alapállapotban a színhőmérséklet 7200 K körüli, kisebb fénysűrűségeken 7200 és 7500 K között van, a kontraszt 850-900:1.

A következő fontos kérdés a képernyő homogenitása (uniformitása), azaz a fénysűrűség, illetve a színhőmérséklet állandósága, illetve változása a képernyő felületén. Egy nem laboratóriumi teszt esetén ehhez általában elég a képernyő kilenc pontján megmérni az említett jellemzőket. A 16T2 a következő eloszlásokat produkálta:

Felső ábra: a fényerő homogenitása egészen jó lenne, ha a bal alsó sarokban nem menne 10% fölé. A 14%-os eltérés sok, de ha a monitor rendeltetését nézzük, a hiba nem kirívó, különösen szubjektíve nem. Alsó ábra: a színhőmérséklet eltérése a jobb alsó sarokban szintén valamivel az észlelési határ fölött van

Reset utáni alapállapotban, első nekifutásra hozzávetőlegesen, megmértük a monitor gammáját:

A tájékozódó mérés szerint a gammagörbe elhanyagolható mértékben a 2,2-es referenciagörbe alatt fut, ami azt jelenti, hogy értéke picivel nagyobb. A pontosabb mérésnél látni fogjuk, hogy a teljes tartományban az átlagos gamma inkább fölötte van a referenciának (értéke 2,18)

Kissé előre szaladva, kalibrált állapotban – nem tipikus módon – a mért kontraszt 1074:1, kb. 120 nit fénysűrűség mellett. Mind a kalibrálásnál, mind a profilírozásnál a referencia az sRGB színtér, mivel egy kis hordozható monitortól nem várjuk el a széles színtér meglétét.

A szürkeskála kalibráció utáni jellemzői. A színegyensúly átlagos hibája ΔE2000 = 0,6, az átlagos korrelált színhőmérséklet CCT = 6420 K, a kontrasztarány 1074:1, az átlagos gamma pedig 2,181. Ezek nagyon jó eredmények, a színcsatornák korrekciós adatait a PC videokártya LUT-ja tárolja

A színtartomány és a belső színpozíciók mérésekor igazolódott, amit az előd I1601FWUX esetében megállapítottunk, nevezetesen, hogy az alapszínek pozíciója eltér a szabványostól, emellett a ColorChecker belső színpontjai is nagy eltéréseket mutatnak az sRGB-hez képest. Az első problémán nem tudunk segíteni, a belső színek pozíciói azonban ICC profillal javíthatók valamelyest.

A kalibrálás/profilírozás előtti és utáni állapot összehasonlítása. A színegyensúlyt (a szürkeskála semlegességét és a fehérpontot) sikerült a „helyére tenni”, a ΔE 2,89-ről 0,44-re csökkent, ami messze az észlelési határ alatt van. A színpozíciókra ez nem igaz, és bár csökkenés itt is volt 4,5-ről 3,56-ra (az ICC profil hatására), sok belső színpontnál az eltérés észlelhető. A megcélzott 120 nit fényerőt gyakorlatilag elértük (119,8 nit)

Játék

Az overdrive (OD), és bizonyos mértékig a HDR Mode menüpontok arra utalnak, hogy a gyártó számolt a játék lehetőségével is, illetve ehhez megpróbált kis válaszidejű hordozható monitort adni a felhasználó kezébe. Nézzünk, hogy is állunk ezzel a képességgel!

A specifikált 4 ms átlagos GtoG válaszidő – bár önmagában egyáltalán nem mondható nagynak – manapság a haladó játékosok számára nem kielégítő. Az adat az UFO-teszt szerint  a Medium (közepes) overdrive beállításra vonatkozik, mert szemmel láthatóan itt már kicsi a ghosting, ugyanakkor még nem jelenik meg az inverz ghosting. A Strong OD-beállításban az inverz ghosting már meglehetősen zavaró, noha ténylegesen a válaszidő ekkor a legkisebb.

Alkalmi vagy jó közepes szintű játékra azonban a monitor alkalmaz, amit a késleltetés (display lag) mérése is alátámaszt. A Bodnar-féle mérőeszköz – amely 1080p/60 Hz-es villogtatott jelet ad ki, ezúttal szerencsésen illeszkedik a monitor natív felbontásához és frissítési frekvenciájához, de az átmenet fekete-fehér, azaz BtoW, és nem a szürke-szürke átmenet (GtoG) különböző fokozatai

A Bodnar-féle lag mérővel kapott BtoW átmenet-késleltetés az overdrive Off állásában (felső kép), és Strong állásában (alsó kép). A különbség 2,5 ms, de GtoG átmenetek esetében ennek nagyobbnak kell lennie. A 40 ms alatti teljes késleltetés még jónak minősíthető, ha nem a versenyszerűen játszó gamerekre gondolunk

A harmincegynéhány milliszekundumnyi teljes display lag tartalmazza a „sample and hold” jellegű megjelenítésből származó kb. 16,7 ms-ot, plusz a válaszidőt és az egyéb elektronikus késleltetést.

Összegzés

Az AOC 16T2 hordozható monitor túlnyomórészt innovatív és imponáló tulajdonságokat tud felmutatni. Az IPS panelnek köszönhetően a betekintési szögtartomány nagy, a kontrasztarány 1000:1 fölötti. Igaz, a színvisszaadása nem felel meg az sRGB referenciának, de a tipikus felhasználási területeken (plusz képernyővel bárhol kiegészíthető notebook, két-három résztvevős prezentáció tabletről vagy okostelefonról stb.) ez nem elsődleges szempont. Mivel a szürkeskála és a fehérpont nagyon pontosan kalibrálható, alapvetően mégis korrektnek mondható a megjelenítés.

Az AV- és adatcsatlakozás, a táplálás és a töltés megoldása tökéletesnek mondható a két USB-C porttal (mindkettő DP Alt mode funkcionalitású, és töltésre is alkalmas), és a micro-HDMI porttal. Az 8000 mAh-s akkumulátor hosszú használatot biztosít, amikor nincs a közelben hálózati táplálási lehetőség, különösen, ha egy nagyobb power bankot is viszünk magunkkal, ami csekély súlytöbbletet jelent.

Külön kiemelendő a 10 pontos, kapacitív elven működő érintésérzékelő képernyő, ami egy nem érintőképernyős notebook mellett óriási kényelmi többletet nyújt, amennyiben az egyik USB porton keresztül összekötjük a számítógéppel.

A monitort a united communications GmbH-tól kaptuk meg tesztelésre. Jelenlegi bruttó fogyasztói ára a hazai piacon kb. 100.000 és 120.000 Ft között van.

Értékelés

Ami teszett

 • Két, töltésre, AV-jel átvitelére és adatátvitelre is alkalmas USB-C (DP Alt mode) port, plusz egy HDMI port
 • Érintőképernyő (használatához USB összeköttetés szükséges a PC-vel)
 • Nagy kapacitású beépített akkumulátor
 • Kis tömeg és kis vastagság = könnyű hordozhatóság
 • Tetszetős design, és nagyon praktikus, mágneses smart cover
 • Alkalmi játékra is használható

Ami kevésbé tetszett

 • Az OSD menü kezelése, beállítása lehetne kézre állóbb (ezen részben segít az i-Menu utility)
 • A színtartomány az sRGB standardtól jócskán eltér
 • A HDR módok feleslegesnek tűnnek, mivel a monitor eredendően nem tudja ezeket korrekt módon kezelni. A megcélzott felhasználási területek ezt nem is igénylik

mi

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .