Hordozható USB-C monitor: AOC I1601FWUX

 

A hordozható monitorok külön kategóriát képeznek a sokféle rendeltetésű és minőségű PC monitorok között. Fontos a viszonylag kis súly és méret, a gyors üzembehelyezés és a minél kevesebb kábel. A kis számú kínálatból most az AOC I1601FWUX típust volt alkalmunk tesztelni.

Mielőtt a részletekbe belemegyünk, tegyük fel a kérdést, hogy mi is lehet a viszonylag kisméretű hordozható PC monitorok felhasználási területe, hiszen a notebookok már eleve össze vannak építve a saját monitoraikkal. Nos, az elsődleges cél a munkaterület kibővítése lehet a sokat mozgó, utazó, és notebookot használó felhasználók számára, hiszen az ablakok váltogatása nem túl kényelmes dolog, és akik kétmonitoros munkához szoktak, nem kell erről lemondaniuk, ha van egy hordozható monitoruk.

Bár speciális felhasználási terület, de egy hordozható monitor nagyon jól jöhet azoknak a tesztelőknek és kalibrátoroknak is, akiknek olykor erős asztali PC-re van szüksége a notebook helyett, és a mérő és kalibráló szoftvereket meg tudják nyitni egy hordozható monitoron a tesztelendő második monitor mérésekor, kalibrálásakor.

Főbb gyári adatok

 • Panelfajta: IPS
 • Natív felbontás: Full HD (1920 x 1080 pixel)
 • Átlóméret: 15,6”
 • Háttérvilágítás: WLED
 • Bevonat: matt anti-glare
 • Fényerő: max. 220 cd/m2 (tipikus érték)
 • Kontrasztarány: 700:1 (tipikus érték)
 • Színmélység: 8 bit (6 bit + FRC)
 • Frissítési frekvencia: 60 Hz
 • Válaszidő: 5 ms GtoG
 • Betekintési szög: 160/160 fok
 • Aktív képernyőfelület: 344,23 x 193,54 mm
 • Jelbemenet: USB-C DP Alt Mode
 • Táplálás: USB-C-n keresztül
 • Teljesítményfelvétel: 8 W
 • Méret: 376,2 x 235,2 x 8,5 mm (támasszal együtt)
 • Tömeg: 0,824 kg

Kivitel, csatlakoztatás

A 8,5 mm vastagság és a kb. 0,8 kg tömeg sok mindent elárul. Egy nagyon vékony és könnyű, hordozható monitorról van szó, amelynek megtámasztására egy összehajtható/széthajtható kitámasztó lap szolgál. Ez egyúttal – széthajtott állapotban – a képernyő védelmét is ellátja szállítás közben. E kettős funkció és a stabil felállítás titka, hogy a kitámasztó lap két végén egy-egy mágnesezett csík található, amely hozzátapad a kerethez, illetve a monitor hátlapjához.

Az AOC I1601FWUX egyik jellegzetessége, hogy függőleges (portrait) állásba fordítva (pivot) a kép formátuma is automatikusan megváltozik. A kitámasztó lap ugyanúgy használható, a szélessége ekkor pontosan megegyezik a monitor szélességével.

Az IPS panellel szerelt monitor betekintési szöge 160/160 fok, ami első hallásra kevésnek tűnhet az asztali IPS paneles monitoroknál általában megadott 178/178 fokhoz képest, ám ez valójában nem nagy különbség, mivel mindkét esetben a kontraszt 10:1-re csökkenéséhez kapcsolódik, és a valóságban szinte kizárható, hogy ilyen nagy szögek alatt akarnánk nézni a képernyőt.

A monitor -5…+25 fok között dönthető, a kitámasztó lap ennyit tesz lehetővé. Ami a legmeglepőbb ezen a készüléken, hogy mindössze egy kezelőgombot és egyetlen csatlakozót találunk rajta. Talán mondanunk sem kell, hogy ez egy táplálást is fogadó, és a Display Alt móddal felruházott USB-C port.

Ezt olyan forrással kell összekötnünk, amelynek USB-C csatlakozója a szükséges teljesítményt ki tudja adni (ez könnyen teljesíthető, mivel a kis monitor fogyasztása csupán 8 W), továbbá működik DisplayPort Alternative Mode-ban vagy röviden DP Alt Mode-ban. Ez utóbbi nem evidens tulajdonság, nem minden USB-C port alkalmas erre.

Ha ez nincs feltüntetve, mondjuk egy notebook USB-C csatlakozója mellett, akkor utána kell néznünk, hogy megvan-e ez a képesség. Amennyiben a Thunderbolt 3 „villám” ikonját látjuk az USB-C csatlakozó mellett, akkor a DP Alt Mode bizonyosan működik, mert ez a Thunderbolt 3-hoz eleve „jár”.

Menükezelés

Az egyetlen kezelőgomb a be/ki kapcsoláson kívül kezeli az OSD menüt is. Bekapcsolás után ugyanis ismét lenyomva, ikonok formájában rövid időre megjelennek az OSD menü almenüi, a képernyő alján, középen. Az alapállapot az utolsó („vissza”) ikon, és a gombot megnyomva az első ikontól indul a választás. A gomb nyomogatásával léphetünk tovább balról jobbra (visszafelé nem lehet).

A menü ilyetén kezelését meg kell szokni, mert amikor a kívánt almenüre lépünk, a gombot lenyomva kell tartanunk pár másodpercig. Ezután az ikon elkezd villogni, majd a képernyő közepén megjelenik a beállító skála. A kívánt értéket/opciót szintén az egyetlen kezelőgombbal tudjuk kiválasztani, és csak előre léphetünk, visszafelé nem. Először az ember nem örül ennek a megoldásnak, de ha megszokta, akkor kevésbé zavarja.

Mint látható, összesen öt almenü ikon van (fényerő, kontraszt, overdrive, low blue és nyelvi beállítás), plusz a „vissza” ikon. Az overdrive-nak (reakcióidő) és a kékfény csökkentésnek is három fokozata van az off-on kívül (weak, middle, strong). A kép- és színbeállítási lehetőségek és egyéb opciók tehát gyakorlatilag hiányoznak, egyébként a monitor az sRGB színteret célozza meg. Ha az I1601FWUX rendeltetését tekintjük, akkor többre nem is nagyon lenne szükség, hiszen egy „segédmonitorról” van szó, egy laptophoz vagy PC-hez csatlakozó második monitorként.

A beállítási folyamatot mégis könnyebb tehetjük, és a színhőmérséklet és színegyensúly finomhangolása is lehetséges. De hogyan?

Segédszoftverek a monitorhoz

Az AOC monitorokhoz három ingyenes segédszoftvert kapunk, amely a notebookra, PC-re telepíthető, és észrevehetően megkönnyít bizonyos beállításokat, illetve a munkát. Közülük a legfontosabb az i-Menu, amellyel több funkció esetében elkerülhetjük a gomb nyomogatását.

Az i-Menu első első almenüje a „Kép”, amelyben a képernyőn az egérrel lehet a fényerőt és a kontrasztot beállítani

A leghasznosabb opció azonban a „Szín” almenüben található Manuális beállítás, amely lehetővé teszi a korrekt színegyensúly, színhőmérsékelt elérését az R/G/B arányok szabályozásával (és persze műszer és kalibráló szoftver segítségével), ami egyébként a monitoron nem lehetséges:

A másik hasznos utility az e-Saver. Ezt elindítva az alábbi felület jelenik meg:

Itt direktben beállíthatjuk, hogy a monitor mikor kapcsoljon ki a PC/notebook bekapcsolt, kikapcsolt vagy alvó állapotában, illetve a képernyővédő bekapcsolásától számítva. (A lehetőségek: 5 perctől – sok fokozaton át – 5 óráig, vagy soha.)

A harmadik utilitynek (Screen+) egyetlen funkciója van. Aktiválásakor kiválaszthatjuk, hogy a képernyőt milyen elrendezésben és hány részre osztjuk fel vízszintes és függőleges vonalak (rácsok) segítségével. Az alkalmazások ekkor automatikusan kitöltik azt a mezőt, amelyikre ráhúzzuk.

Natív színtartomány és sRGB kalibrálás

Több mérés is megerősítette, hogy a panel natív színtartománya kisebb az sRGB-nél. Egyszerűen az ennél a monitornál használt IPS panel ekkora színgamutra, illetve ilyen alapszínek előállítására képes, ezen a kalibrálás sem fog változtatni. Az sRGB lefedettség kb. 62,5%-os.

Az I1601FWUX natív színtere (fehér háromszög) nem fedi le az sRGB szerinti színtartományt, az alapszínek és a szekunder színek (a sárgát kivéve) pozíciója a szabványosnál közelebb van a fehérponthoz

Ami viszont profilírozással javítható, az a leggyakrabban előforduló belső színek pozíciójának pontossága. Így végeredményben a kb. 70-80%-osnál nagyobb telítettségű színeket leszámítva a színvisszaadás korrektnek mondható (a színmenedzselt alkalmazások számára). Persze „színkritikus” munkához, ahol a telített sRGB színek is fontosak, nem javasolható ez a monitor.

A CalMAN szoftverével végzett sRGB kalibrálás/profilírozás után a következő eredményre jutottunk:

Felső két ábra: a kalibrálás előtt állapot. A ColorChecker Classic színpontjai meglehetősen pontatlanok, és a szürkeskála alapszínarányai sem megfelelőek. A ColorChecker átlagos hibája ΔE = 5,67, a szürkeskáláé ΔE = 2,28. A képernyő fénysűrűsége 144,7 nit. Alsó két ábra: a kalibrálás és a profilírozás – a szélső RGBCM színpontok kivételével (az Y, azaz a sárga pozíciója jó) – sokat javított a helyzeten. A ColorChecker hibája ΔE = 2,82-re (˂ 3), a szürkeskáláé ΔE = 1,25-re csökkent. A megcélzott 120 nit fényerőt 121,3-ra sikerült megközelíteni

Összegzés

Több szellemes és korszerű megoldás találkozik egy közepes minőségű IPS panellel az AOC I1601FWUX hordozható monitorában. A panel megakadályozza, hogy igényes színes munkára lehessen használni a készüléket, de kiegészítő monitorként vagy nem „színkritikus” alkalmazások megjelenítésére gond nélkül bevethető egy kétmonitoros „mobil” munkakörnyezet összeállításához.

A képernyő szállítás közbeni védelmét, plusz a készülék megtámasztását és megfelelő szögbe állítását briliáns módon oldotta meg az AOC. Ennél még inkább dicséretre méltó az egyetlen, DP Alt Mode-ban is működő, és a táplálást is fogadó USB-C port. Így egy megfelelő USB-C csatlakozóval ellátott notebookkal, a mellette a táskában elférő, 8,5 mm vastag I1601FWUX monitorral és egyetlen kábellel felszerelve bárhol pillanatok alatt felállíthatjuk kényelmes munkahelyünket. A tesztelt példány maximális fénysűrűsége 220 nit, kalibrált kontrasztaránya 1160:1, átlagos gammája 2,177 volt.

A monitort az MMD-től kaptuk meg tesztelésre a united communications GmbH közvetítésével. Itthon jelenleg kb. bruttó 60-70.000 forint körüli fogyasztói áron kapható. Legalacsonyabb ára e sorok írásakor bruttó 59.480 forint.

Értékelés

Ami tetszett

 • Kivételes ergonómia, leszámítva az OSD menü egygombos kezelését
 • Könnyű és vékony kivitel
 • Hatékony képernyő-védelem szállítás közben
 • Korszerű interfész (DP Alt módban működő USB-C port)
 • Hasznos segédszoftverek
 • Jó ár/használati érték arány

Ami kevésbé tetszett

 • Az sRGB-nél kisebb színgamut
 • Az egyetlen nyomógombbal kissé nehézkesen kezelhető OSD

Strongpulse

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .