Hannspree érintőképernyős monitor: HT225HBP

A Hannspree cégnek, amellett, hogy a legkülönbözőbb rendeltetésű síkpaneles kijelzők széles skáláját kínálja, a monitor-portfoliója is meglehetősen széles. Ezen belül eléggé kedveltek a 16,1 és 27,3” közötti érintőképernyős asztali monitorai, amelyek közül a 21,5”-es, teljes nevén HannsG HT225HBP típusú készüléket volt alkalmunk tesztelni.

Főbb gyári adatok

 • Képernyő mérete: 21,5”
 • Panel fajtája: IPS
 • Panel fénysűrűsége: 250 cd/m2 (tipikus érték)
 • Képernyő fénysűrűsége: 212 cd/m2
 • Kontrasztarány: 1000:1 (tipikus érték)
 • Felbontás: 1920 x1080 pixel (Full HD)
 • Válaszidő: 7 ms GtoG
 • Frissítési frekvencia: 60 Hz
 • Betekintési szög: 178/178 fok
 • Színmélység: 8 bit
 • Érintésérzékelés: 10-pontos, kapacitív
 • Képernyő külső rétege: 0,7 mm vastagság, 7H keménység, ≥85% fényáteresztés
 • Interfészkapcsolat az érintésvezérléshez: USB
 • Beépített hangszóró: 2 x 2 W
 • Méretek: 490,3 x 299,4 x 47,8 mm
 • Tömeg: 3,6 kg
 • VESA kompatibilitás: 100 x 100 mm

Design, csatlakozók

Az érintőképernyős monitorok külseje – éppen a rendeltetésük, és az ebből eredő használati módjuk miatt – gyakran más, mint a szokásos asztali monitoroké. Ennek a monitornak pl. nincs hagyományos állványa, a magassága nem állítható, és nem elforgatható, de a praktikus érintőképernyős használatnak valahogy ez jobban megfelel. A hangsúly itt a minél nagyobb hátrabillentési tartományon van, amely esetünkben 75 foktól 15 fokig terjed (az asztal síkjához képest).

A képernyő – amelyet három oldalon nagyon vékony szegély keretez – külső felülete tükrözően fényes, kemény (7H), karcmentes üvegből készült. Nincs anti-glare felületkezelése, mert ellenkező esetben az apró képrészletek (különösen a nagyon apró betűk) kontúrélessége romlana, és ezt amúgyis befolyásolja a külső üvegréteg alatt elhelyezkedő átlátszó mikroelektróda-háló (mátrix), amely az érintésérzékeléshez az elektromos erőteret a felületen létrehozza. Az adott esetben nem lenne kívánatos a matt felület. Cserébe viszont majdnem tökéletes kontúrélességet kapunk, azon az áron, hogy az érintésérzékeny réteg kb. 15%-ot „elvisz” a fényerőből. És persze az elhelyezésnél ügyelni kell arra, hogy lehetőleg ne érje közvetlen, tükröződő fény a képernyőt.

Hagyományos állvány helyett egy hátul elforduló, támasztókeret tartja meg a monitort, amely biztosítja a fent említett 15-75 fokos dönthetőséget:

Ez a monitor a Hannspree egyidejűleg 10-pontos egyidejű érintést megengedő „vetített kapacitív” (projected capacitive – PCAP vagy PCT) érintőtechnológiáját alkalmazza, magyarán az érintőképernyőknél manapság leginkább bevált és elterjedt kapacitív érintésérzékelés elvén működik.  A 10 pontot általában nem használjuk egyszerre, de esetenként jól jöhet, ha több érintési pontot tudunk egyidejűleg kezelni – pl. zoomoláshoz, elforgatáshoz, és bizonyos speciális alkalmazásokhoz. A képernyő-billentyűzet kezeléséhez is hasznos és kényelmes funkció a 10-pontos multitouch, bár itt nem az egyidejűségen van a hangsúly, inkább az érzékelés pontosságán és gyorsaságán. Megjegyzendő még, hogy a gyártó közlése szerint a HT225 a Windows 8, 8.1 és 10 operációs rendszerekhez van optimalizálva

Csatlakozókból (a DisplayPortot leszámítva, amely nem tipikus az ilyen monitoroknál, de örülnünk kell annak, hogy van rajta) nagyjából annyi van, mint amennyire egy ilyen monitornál szükségünk lehet: DisplayPort, HDMI, VGA, USB(B) upstream port, és egy audiobemenet (a monitornak vannak beépített hangszórói). Az USB(B)-nek ezen a készüléken kiemelt szerep jut: az érintésérzékelés aktiválásához össze kell kötni a PC-vel egy USB(B)/USB(A) kábellel. USB hub, azaz USB(A) downstream portok nincsenek a monitoron, de az talán nem is annyira lényeges.

Kezelés, OSD menü

A monitor jobb alsó peremén található kezelőgombok – stílszerűen – érintőgombok, egy kicsit talán túl érzékenyek (bár némi gyakorlás után megszokhatók). A szélső bekapcsoló gombon kívül a többi négy gomb – mint általában – többféle feladatot lát el a menüben való navigáció során. Pl. az 1-essel jelölt gomb, ha már benne vagyunk a menüben, a visszalépésre, illetve a kilépésre szolgál, de egyébként ez a gomb hívja be a főmenüt.

Mivel mi DisplayPorton vagy HDMI-n csatlakoztattuk a monitort, a főmenüben az analóg csatlakoztatáskor szükséges beállítások almenüi „kiszürkülnek”, a funkciójuk egyébként evidens.

Bal oldalon: a monitor főmenüje: az elnevezések önmagukért beszélnek. Jobb oldali kép: A Contrast/Brightness alatt a dinamikus kontraszt, az ECO mód és az overdrive is beállítható. Ez utóbbi ki- vagy bekapcsolható, tehát az Off-on kívül egy beállítása van

A gyári képi beállítások egyébként az mutatják, hogy gyártója amolyan „mindenes” monitornak szánta a HT225-öst. A Picture Mode al-almenü egyébként a Color Adjust almenüben van elrejtve.

Bal oldali kép: a Color Adjust almenü, ahol a színhőmérsékletet változtathatjuk, illetve a kívánt színegyensúlyt állíthatjuk be (User Color). A Pictur Mode-ot megnyitva válnak láthatóvá a gyári beállítások (jobb oldali kép). Ezek közül csak a Standard mód beállításai változtathatók, ebből kiindulva lehet majd kalibrálni

Az OSD menü helye a képernyőn a Setup Menu-ben állítható be, továbbá az átlátszósága is itt változtatható (ami fontos lehet a kalibrálás során).

Natív színtér, gamma, homogenitás

A monitor natív színtere a területét tekintve nagyobb az sRGB-nél, a lefedettség 99%-os. Az Adobe RGB-t a natív színtér 80%-ba fedi le:

Külön gammaállítási lehetőség nincs a HT225-ösön, natív gammája a mérés szerint valamivel kisebb a „standard” 2,2-nél. A kalibráció azonban majd ezt is korrigálni fogja.

Vizuálisan megfigyelve, a képernyő inhomogenitása az észlehetőség alatt van. Ám a látásunk szubjektív, és becsaphat minket, némi inhomogenitás biztosan kimutatható. Méréssel meghatározható, hogy mekkora a mértéke.

A képernyő uniformitása kb. 120 nit átlagos fénysűrűség mellett. A felső ábra a fénysűrűség inhomogenitását mutatja, az alsó pedig a színhőmérséklet változását a képernyő felületén, a dE hibaérték feltüntetésével. Mindkét eredmény kifejezetten jónak mondható

A panel egyéb tulajdonságai megfelelnek az IPS panelektől elvárhatónak. A betekintési szög kellően nagy, az IPS-glow megvan, de egy ilyen méretű képernyőn (ha nem túl közelről vagy nem nagy szög alatt nézzük) nem igazán számottevő, fényszivárgás pedig szinte nincs is. Nem várt eredmény, de örülhetünk neki.

Fényerő, kontraszt

A monitor legnagyobb fénysűrűsége (reset utáni Standard beállításban) a Brightness szabályzó 100%-án 354 nit. Ez messze nagyobb, mint a specifikációban megadott tipikus 250 nit. A 0%-hoz tartozó érték 51,8 nit. A kalibrálásnál (lásd később) megcélzott 120 nit a skála 21%-os beállításának felel meg.

A sztatikus kontraszt (on/off kontraszt) szintén némileg nagyobb, mint az adatlapon szereplő 1000:1. Natív (reset utáni Standard) állapotban a mért érték 1196:1, kalibrálás után pedig 1169:1-et kaptunk, azaz alig valamit csökkent a kontraszt a kalibrálással.

sRGB kalibrálás 

Standard beállításból kiindulva (ekkor van lehetőség a monitor érintett kezelőszerveinek beállítására), 120 nit fénysűrűséget, 2,2-es gammát és D65-ös fehérpontot megcélozva a szoftveres kalibrálás a következő eredményt adta:

A basICColor Display 5 verifikált adatai leolvashatók az ábráról. A dE hibák jócskán az észlelési határ vagy tűréshatár (Tolerance) alatt vannak, a fényerő végül pontosan 120 nit lett, a kalibrált kontraszt 1169:1, mint fent már megírtuk

Összegzés

Egy óriási tabletre emlékeztető érintőképernyő, asztali változatban, elegáns és kompakt kivitelben. Falra is felszerelhető, 100 x 100 mm-es VESA szerelvénnyel. Az érintőpanel kényelmét kínálja, por-, füst-, szennyezés- és karcálló kivitelben – erről a rendkívül kemény, fényes üvegréteg gondoskodik. Mivel majdnem vízszintesbe is dönthető (15 fokos szögben az asztal síkjához képest), képernyő-billentyűzettel is kényelmesen lehet dolgozni vele. Kezelőgombjai kicsit túl érzékeny érintőgombok – hosszasan kell barátkozni velük.

Gyári beállításai között megtaláljuk a Game, a Cinema, a Scenery és a Text beállításokat is, ami jelzi, hogy sokféle szerepkörben „foglalkoztatható”. Natív színtartománya nagyobb az sRGB-nél, így pontosan kalibrálható ehhez a színtérhez. Az IPS panel színei szépek, élénkek, betekintési szögtartománya széles.

USB hub nincs a monitoron, de egy USB(B) port van, ezt kell összekötni a PC-vel az érintésvezérlés aktiválásához. Extrának tekinthető az ebben a kategóriában nem általános DisplayPort csatlakozó.

A Hannspree HT225HBP jelenleg 87.390 – 95.384 forint közötti bruttó fogyasztói áron kapható a hazai kereskedőknél.

Értékelés

Ami tetszett

 • Kivételesen ellenálló kivitel
 • Megnyerő design (kompakt kivitel, ultravékony keret)
 • Gyors és pontos kapacitív érintésvezérlés
 • 10 egyidejűleg aktív érintési pont
 • Nagy natív színtartomány
 • Az IPS panel színei

Ami kevésbé tetszett

 • Gyári sRGB preset hiánya. Igaz, kalibrálással az sRGB nagyon jól beállítható
 • Nincsenek rajta downstream USB portok
 • Az árcédula

Rodriges

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .