Hódít a HDMI 2.1-es interfész

Immár több mint négy éve, hogy a HDMI Forum hivatalosan bejelentette a HDMI 2.1-es verziót, majd 2017 végén elérhetővé tette, ám széles körben csak 2020 folyamán kezdett elterjedni. A névleges adatátviteli sebesség 48 Gbit/s, szemben az előző 2.0-ás verzió 18 Gbit/s sebességével. A maximális valódi átviteli sebesség persze a 16b/18b kódolási overhead miatt kisebb, 42,66 Gbit/s, de magát az overheadet is sikerült csökkenteni az előző verzióhoz képest (8b/10b), amelynek tényleges átvitelei sebessége 14,4 Gbit/s volt. A HDMI verziókról részletesebben A HDMI, a DispalyPort és az adatátviteli korlátok című korábbi írásunkban beszéltünk.

A csaknem háromszorosára növelt „áteresztési keresztmetszet” olyan előnyökkel jár, mint a 4K/120 Hz-es vagy 8K/60 Hz-es képátvitel lehetősége, a dinamikus metaadatokkal továbbított HDR, a VRR és az eARC. Mára már eljutottunk odáig, hogy egyre több készülékre kerül fel a HDMI 2.1-es port, és a felhasználók válogathatnak a különféle, HDMI 2.1-el felszerelt készülékek között (pl. játékkonzolok, televíziók, monitorok, AV receiverek set-top-boxok stb.) Megjelentek az Ultra High Speed HDMI kábelek is, amelyek képesek kihasználni a protokoll minden előnyét.

Ha már a kábeleket említettük, ezeknek fontos szerep jut a HDMI 2.1 esetében. A HDMI Forum kiadta az Ultra High Speed HDMI Cable Certification Programot (UHS Program), és az ennek megfelelő kábelek teljesítik a HDMI 2.1-es interfész sebesség-követelményét. Ezen túlmenően megjelent az aktív optikai kábelekre vonatkozó teszt-specifikáció is (Compliance Test Specification for Active Cables), amelyekkel nagyobb távolságok áthidalhatók.

Az Ultra High Speed kábelek visszafelé kompatibilisek az előző HDMI verziókkal, és a korábbi kábelek is használhatók a 2.1-es porthoz, de csak korlátozott funkcionalitást engednek meg. A teljes funkcionalitáshoz és a maximális átviteli sebességhez mindenképpen szükséges az Ultra High Speed kábel. Az UHS kábeleken fel kell tüntetni az “Ultra High Speed HDMI Cable” logót.

A HDMI Forum promotálja a HDMI Cable Power funkciót is, amely lehetővé teszi az aktív HDMI kábelek közvetlen táplálását a HDMI csatlakozóról, külön tápkábel nélkül.

monitorinfo.hu

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .