Mégis! Forgalomba került a Dell UP3017Q 4K OLED monitora

Az LCD-től merőben eltérő módon működő OLED síkpaneles kijelzők a televíziók világában már régen megvetették a lábukat. Sőt néhány éve méregdrága (Sony fejlesztésű) OLED monitorok is megjelentek a nagy digitális filmprodukciós központokban, mint AV referenciamonitorok. A PC monitorok világában azonban az OLED nagy újdonságnak számít.

A Dell az UP3017Q jelű OLED monitort még 2016. januárjában mutatta be, és a megjelenést tavaly tavaszra ígérte, 4999 dolláros áron. Azóta azonban csend volt, és a bennfenteseken kívül nemigen tudta (legfeljebb sejtette), hogy miért is késik ennyit a piacra kerülés. Találgatni nem szeretnénk, ezért ne is firtassuk az okokat. Fontosabb azonban, hogy végre valóban kapható az UP3017Q, szerencsére mérsékeltebb (azonban sokaknak még mindig elérhetetlen) 3499 dolláros áron.

Mivel az elérhetőség valósággá vált, most már érdemes alaposabban megnézni a monitor gyári adatait, amelyeket remélhetőleg teszteléssel is hamarosan ellenőrizhetünk. A natív felbontás tehát 4K-UHD (3840×2160 pixel), a frissítési frekvencia 60 Hz (ellentétben az előzetesen beharangozott 120 Hz-cel). A válaszidő viszont valóban nagyon kicsi, 0,1 ms, azaz gyakorlatilag elhanyagolható. A panel 10-bites, 100%-os Adobe RGB színtér-lefedettséggel, a DCI-P3 (filmes) színtér lefedettsége pedig 97,8%, míg a legújabb színtér-szabvány (Rec.2020 a HDR képátvitelhez) 85,8%-át tudja a monitor. A gyártó a kontrasztarányra 1 000.000:1 értéket ad meg, ami nagyon nagy, de reálisnak tűnő érték az emisszív technológiából adódóan (nincs szükség háttérvilágításra).

Ami a csatlakozókat illeti, a készülék egy mini DisplayPort 1.2, egy HDMI 2.0 és egy USB-C portot kapott, mely utóbbi nemcsak adatokat tud átvinni, hanem 100 W-ig a táplálást is biztosítja pl. a csatlakoztatott laptopnak.

A piac bízik benne, hogy az LG OLED televízióihoz hasonlóan, az elterjedtséggel arányosan ennek az OLED monitornak (és az ezt követőknek) az ára is csökkeni fog.

(monitorinfo.hu)

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .