Úttörő gaming monitor a Gigabyte-tól

A Gigabyte az idei CES (Consumer Electronics Show) rendezvényen bemutatott egy 32”-es, játékra szánt QD-OLED monitort. Az AORUS FO32U2P 4K-UHD felbontású és 240 Hz-es frissítési frekvenciára képes. Az igazi különlegesség azonban az UHBR20 képességgel felruházott DisplayPort 2.1-es bemeneti port használata.

A DisplayPort legfejlettebb 2.1-es verziója önmagában már nem számít újdonságnak. A szabvány szerint ennek a portnak a maximális sávszélessége 80 Gbit/s, ami a legnagyobb a létező port-típusok között. Ez közelebbről annyit jelent, hogy a rendelkezésre álló négy vezetékpár mindegyikén a sávszélesség 20-20 Gbit/s, így adódik ki a teljes 80 Gbit/s.

Ez a maximum azonban csak bizonyos besorolás esetén elérhető. A VESA ugyanis a 2.1-es verziójú portok sávszélességére háromféle kategóriát állapított meg, az UHBR10, UHBR13.5 és UHBR20 átviteli módokat. Itt a számok a vezetékpáronkénti sávszélességet jelentik, tehát az említett 20 Gbit/s sávszélesség egy vezetékpáron csak a legmagasabb UHBR20 esetében teljesül. (Az UHBR jelentése Ultra-High Bit Rate.)

Tegyük hozzá még azt is, hogy ennek a DSC (Display Stream Compression) tömörítési eljárás nélkül kell teljesülnie. A DSC 3:1 arányú tömörítése ugyanis ezt a sávszélességet háromszorosára képes megnövelni, amire extrém nagy felbontás és frissítési frekvencia esetén szükség lehet. Természetesen ennek lehetőségét a kijelző és a meghajtó grafikus kártya oldalán is meg kell teremteni. Nem beszélve arról, hogy a nagy sávszélesség megfelelő kábel használatát igényli DSC nélkül is.

Ami a grafikus kártyákat illeti, az AMD már gyárt DisplayPort 2.1-es interfésszel rendelkező kártyákat, de csak a csillagászati árú professzionális kártyák tartoznak az UHBR20 kategóriába, a gamerek számára elérhető GPU az UHBR13.5-ös képességekkel bír. Az Nvidia 2025-re tervezett, de a hírek szerint 2024 végére előrehozott megjelenésű RTX 5000-es sorozatú kártyáin fogunk 2.1-es portokat látni, feltehetően UHBR20-as sávszélességgel.

E rövid bevezető után lássuk az AORUS FO32U2P jellemzőit! A 4K felbontást, a 240 Hz maximális frissítést és a QD-OLED panelt már említettük. Ilyen monitor azonban már több is van a piacon, akkor hát mi az igazi újdonság? A fent mondottak alapján olvasóink bizonyára kitalálják, hogy az, amit a Gigabyte a világon elsőként „elkövetett”, az az UHBR20-as kategóriába sorolható DisplayPort 2.1-es bemenet alkalmazása.

Hogy ezt a képességet a monitor mennyire tudja kihasználni, azt majd akkor tudjuk közelebbről megvizsgálni, ha a készülék megjelenik, és alkalmunk lesz a tesztelésre. Hangsúlyozzuk azonban, hogy ehhez a hasonló képességeket mutató grafikus kártyára is szükség lesz. A konzumer piacon egyelőre nem elérhető ilyen kártya.

Figyelemre méltó még (bár ebben nem a Gigabyte volt az első), hogy ez a monitor lehetővé teszi az átváltást Full HD felbontásra úgy, hogy a maximális frissítési frekvenciát arányosan megnöveli – feltehetően 480 Hz-re (a cég nem nevezte meg a pontos értéket). Egyéb promotált jellemzők: 0,03 ms GtoG válaszidő,  1 500.000:1 kontrasztarány, 99%-os DCI-P3 színtér-lefedettség, VESA DisplayHDR 400 True Black HDR-kategória.

A gyártó ugyan nem közölte a megjelenés időpontját, de a készülék várhatóan az év első felében megjelenik.

moninfo

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .