21:9-es, 5K felbontású LG „álommonitor”

Az ultraszéles 21:9-es formátumot továbbra is előtérbe helyező LG nemrégiben bemutatott egy 5K felbontású, 34”-es UltraWide monitort. A 34WK95U típusjelű készülék az LG „Nano IPS” paneljével készült, és a gyártó szerint teljesíti a VESA DisplayHDR-600 kategória szerinti HDR követelményeket (lásd a VESA monitorokra vonatkozó HDR-besorolásáról szóló írásunkat: „Lépett a VESA: DisplayHDR szabványok asztali HDR monitorokhoz”).

A monitor függőleges felbontása a 4K-nak megfelelő 2160 pixel, a széles formátum miatt azonban vízszintesen a panel 5120 pixelből áll – szemben az UHD 3840 pixelével és a moziszabvány szerinti 4096 pixellel. A korábbi ultraszéles monitorok felbontása maximum 3840 x 1600 pixel volt, ami elegendő pl. a 2,35:1 vagy 2,39:1 formátumú filmek lejátszásához, de ha több vertikális pixelre van szükség, ez  már nem megfelelő. A 34WK95U pont ezt a problémát oldja meg, mert a 4K tartalommal dolgozóknak plusz képfelületet ad, amikor pl. a szokásos 4K-UHD vagy 4K-DCI anyagokkal dolgoznak. A hasznos képtartalom teljes megjelenítése mellett ugyanis helyet hagy a különféle (pl. szerkesztéskor szükséges) UI, azaz kezelőfelületek kialakítására.

A rendelkezésre álló információk szerint a monitor a DCI-P3 színteret támogatja (98%-át lefedi), ám annak „konzumer” változatát, és nem a digitális moziszabvány szerintit (ahol más a fehérpont és a gamma). Ez azonban nem megerősített hír, és lehet, hogy mégis a mozis szabványt is tudja produkálni.

A 34WK95U maximális fénysűrűsége 600 cd/m2, és – bár a HDR10 szabvány szerinti minimális fénysűrűség 1000 cd/m2, ha elérhető a megfelelő feketeszint, akkor lényegében a HDR10-nek megfelelő dinamikát (egyidejű kontrasztarányt a képen) teljesíteni tudja. Mivel a HDR10 esetében ez minimum 20.000:1, a szükséges feketeszint 0,03 cd/m2-re adódik. Ezt a jelenlegi monitorpanelek nem tudják, illetve csak akkor elképzelhető, hogy tudják, ha local dimming-et alkalmaznak. A lokális fényerőcsökkentés a zónákra osztott képfelületen – a mindenkori lokális képtartalomtól függően – régen ismert megoldás, de eddig inkább a televíziókban használták (ott is csak ritkán), a PC monitoroknál nem volt szükség erre (kivétel: némelyik videós stúdiómonitor). Vagyis – noha az LG erről semmit nem mondott – a HDR10-hez a monitornak rendelkeznie kell a local dimming képességével.

Annyit még tudunk erről a monitorról, hogy a frissítése frekvenciája 60 Hz (ez várható volt a nagy felbontásra tekintettel), és hogy a DisplayPort és HDMI interfészek mellett ellátták a gyors Thunderbolt 3 porttal is (fizikailag az USB-C porttal), így egyetlen kábellel csatlakozhat a megfelelő PC-hez/laptophoz. Az LG a készüléket az idei CES-en kiállította.

Az LG 34WK95U monitora pl. a B&H webáruházban 1499 dollárért előrendelhető, de tudomásunk szerint még nincs a piacon.

(monitorinfo.hu)

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .