4K OLED monitor az ASUS-tól HDR10 támogatással

Az ASUS  januárban mutatta be PQ22UC típusjelű, profi fotósoknak és videósoknak szánt OLED monitorát. Tudomásunk szerint ez a második OLED PC monitor a Dell 2016-ban bejelentett, és csak a tavalyi év második felében kihozott 30”-es OLED monitora után, amelynek gyártását azonban csakhamar megszüntették. Érdekes kérdés, hogy miért olyan nehéz elfogadható áron elérhető OLED monitort kifejleszteni, amikor a televíziók piacán már jelentős részesedése van az OLED készülékeknek.

Az Asus készüléke 22”-es, azaz a mai monitorméretekhez képest kicsinek mondható, talán azért, hogy az alacsonyabb költségek miatt vonzóbbá tegyék a technológiát a monitorok világában is. A monitor natív felbontása UHD, azaz 3840 x 2160 pixel, ami az adott méret mellett 206 PPI pixelsűrűségnek felel meg. Extra tulajdonság a HDR10 támogatás is, 99%-os DCI-P3 színtartomány mellett.

Az OLED panelek csúcsfényereje 500-600 cd/m2, de a hírek szerint ez a panel 350 cd/m2-t tud. Másfelől viszont tudjuk, hogy az OLED feketéje megközelíti az ideális (nullához közeli) értéket, a panel tényleges natív kontrasztja 1 000 000:1, így a HDR10 követelményeit (leszámítva a csúcsfényerőt) játszva teljesíti. Emellett a panel valódi RGB emisszív panel. Így nem a fehér fény szűrésével állítja elő az alapszíneket. Gyári kalibrálással az eredő dE hiba  kisebb mint 2, ezen felül hardveres kalibrálási támogatást kínál a monitor.

A képernyő nagyon vékony, és összességében 0,9 kg-ot nyom, azaz kényelmesen hordozható. A válaszidő a gyártó adatai szerint 0,1 ms – ez szintén az OLED technológiából következik. A frissítési frekvencia azonban 60 Hz, amiből kiderül, hogy a monitort nem a hard core játékosoknak szánták.

A PQ22UC OLED panelje a JOLED terméke (a Japan Display, a Sony és a Panasonic joint venture cége). A JOLED célja a nyomtatott OLED panelek előállítása, hogy elősegítse a közepes méretű professzionális OLED monitorok terjedését.

Ami a csatlakoztatást illeti, a PQ22UC 2 db USB-C porttal és egy micro-HDMI 2.0b porttal van felszerelve.

(monitorinfo.hu)

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..