4K, 144 Hz, G-Sync, HDR, Quantum Dot: Asus ROG Swift PG27UQ

A címben szereplő jellemzők együttes megléte egy monitorban utópiának tűnhet. Pedig nem az. Az Asus az idei CES-en bemutatta az első osztályú gamereknek szánt ROG Swift PG27UQ monitorát, amely egyidejűleg (elsőként) tudja az UHD (3840 x 2160) felbontást és a natív 144 Hz frissítési frekvenciát, éspedig a dual DisplayPort 1.4-es interfészen keresztül. Csakis ez az új generációs port képes átvinni a szükséges adatmennyiséget.

Tudatában kell lennünk azonban annak, hogy egy ilyen panel meghajtásához különlegesen erős gépre és grafikus kártyára van (lesz) szükség. Ha mégis gond lenne, a monitort felszerelték az Nvidia G-Sync technikájával is, amely besegíthet a frissítési frekvencia és egy adott játék frame rate-jének összehangolásban. Ami ez esetben nem jelent mást, mint a frissítés csökkentését, ha a ilyen felbontás mellett nem jön össze a 144 fps frame rate.

Még egy csavar van a dologban: ez a G-Sync nem a „tavalyi” G-Sync, hanem egy olyan változat, amely már tudja a játékokkal kapcsolatban is egyre gyakrabban emlegetett HDR-t, azaz széles dinamikatartományt (értsd: az eddiginél jóval nagyobb kontrasztot), plusz az ehhez szinte hozzátapadó széles színteret (értsd: az eddigi sRGB-nél jóval szélesebb színteret). A támogatott HDR szabvány a HDR10, amely egyébként a legesélyesebb aspiráns a széles körű elterjedésre. Pl. a 4K Blu-ray lemezek és a játékkonzolok is ezt használják. Ehhez persze minél nagyobb fénysűrűség kell, az Asus képernyőre 1000 cd/m2 brutális fényerőre képes, amely már kielégíti a HDR10 szabványt, legalábbis a skála felső végén.

A nagy egyidejű kontraszt elérését segíti a 384 elkülönített zónára osztott háttérvilágítás, amelyek külön-külön vezérelhetők a képtartalomtól függően. Maga a háttérvilágítás sem akármilyen, éppenséggel a széles színtér követelménye miatt. A telített alapszíneket – amelyek megközelítik a 4K HDR szabvány követelményeinek megfelelő referenciaszíneket – a Nanosys által gyártott Quantum Dot Enhancemenet Film (QDEF) biztosítja. Mivel a kvantumszemcsék emissziós hullámhossza nagyon pontosan hangolható, a kapott alapszínek értelemszerűen nagyon pontosan beállíthatók.

Az Asus minden eddiginél többet ígérő gamer monitora a tervek szerint a harmadik negyedévben kerül forgalomba az Egyesült Államokban, kb. 2000 dolláros áron.

(monitorinfo.hu)

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..