FreeSync 2 a HDR játékokhoz és monitorokhoz

A FreeSync technológia, amelyet 2015-ben vezetett be az AMD (részben válaszul az Nvidia G-Sync technológiájára) egyike a két „dinamikus” vagy „adaptív” szinkron technológiának. Lényege, hogy a játék változó képfrekvenciájához (fps) igazítja hozzá a monitor frissítési frekvenciáját, mely utóbbi korábban csak fix (bár általában több értékből választható) volt.

Most az AMD bejelentette legújabb fejlesztését, a FreeSync 2 változatot, amely nem a korábbi megoldás leváltására készült, hanem elsődleges célja a FreeSync kiegészítése az ún. HDR (nagy dinamikatartomány) képességével.

(Mellesleg a HDR PC-s játékok problematikája eléggé komplex, de ez nem ennek a hírnek a témája.)

Az AMD a FreeSync 2-vel többek között segíteni szeretné a monitorgyártókat és a játékfejlesztő partnereket a high end játékok fejlesztésében. A (leendő) HDR monitorok esetében elég nehéz, ha nem lehetetlen elkerülni a komplikáltabb belső jelfeldolgozás miatti járulékos késleltetés (input lag) keletkezését. Ezért a FreeSync 2 annyi terhet „vesz le a monitor válláról”, amennyit csak lehetséges. Szoftveres oldalról pedig a Windows átfogó és konzisztens színkezelésének hiánya okoz problémákat (bár a legutóbbi Windows 10 frissítések ezen próbálnak segíteni, a korábbi operációs rendszerek ettől nem lesznek jobbak).

A FreeSync 2 tulajdonképpen a HDR-re és az ezzel együtt járó széles színtartományra optimalizált display-pipeline, amely segít a HDR könnyebb használatában és a HDR miatti járulékos késleltetés csökkentésében.

Mivel a FreeSync 1-képes kártyák már támogatják a HDR-t, és természetesen a változó frissítési frekvenciát is, a FreeSync 2 szintén működik ezekkel a kártyákkal. Mindössze driver-frissítésre lesz szükség.

A FreeSync 2 fejlesztése (pl. az új driver írása) még nem zárult le teljesen, továbbá a bevezetéshez és a használathoz partnerek is kellenek, az új technológia elérhetőségének időpontja ismeretlen.

(monitorinfo.hu)

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .