4K OLED monitor: Asus PQ22UC

Több mint egy éve szerepelt híreink között, hogy az Asus egy 4K felbontású OLED monitort mutatott be a 2018-as CES-en: https://www.monitorinfo.hu/4k-hdr-oled-monitor-az-asus-tol/ Ez volt a ProArt PQ22UC nevet viselő készülék.

A maga nemében különleges készülékről van szó, amelynek mérete (21,6”) és felbontása (4K-UHD) némileg ellentmondásos, ugyanis a pixelsűrűség eléri az extrém 204 ppi (518 dpi) értéket. Azt tudjuk (magától Steve Jobs-tól, aki a retina-display fogalmát megalkotta, de egyébként is köztudott), hogy olvasási távolságból, azaz 30-35 cm-ről a retina-dispaly kritériumát kielégíti a 300 dpi pixelsűrűség. Persze az nem baj önmagában, ha egy kijelző a retina-display-nél is nagyobb felbontású. A nagyobb probléma az lehet, hogy a relatíve kis képernyőn való munkához az operációs rendszernek, ill. a szoftvernek praktikusan leskálázást kell használnia (mégpedig nagyot), hogy bizonyos célokra használható legyen. Kiindulhatunk abból, hogy ilyen méretben a mindennapi munkához a Full HD felbontás tökéletesen elegendő, hiszen 24”-es, sőt 27”-es Full HD monitorok is kényelmesen használhatók egy sor szokásos munkához.

Mondjuk, fotók vagy videók megjelenítéséhez nagyon jól jön a 4K-UHD felbontás, bár a méret a kis felület miatt szintén problematikus lehet. (A fotósok különösen szeretik a nagyobb monitorokat.) Valójában ez a monitor ténylegesen a kreatív profi felhasználókat célozza meg, ahol a színhűség kiemelten fontos. Igaz, az Asus hangsúlyozza a ProArt PQ22UC gaming képességeit is, ami az OLED panelnek köszönhetően várható, hiszen a pixelek válaszideje 0,1 ms körüli. A frissítési frekvencia azonban 60 Hz, és nem esik szó a VRR (változó frissítési frekvencia) valamelyik fajtájának támogatásáról sem.

Az előnyös tulajdonságok többsége természetesen az OLED panelnek köszönhető. Gyártója a JOLED, amely a nyomtatott OLED panelek piaci terjesztésén fáradozik a közepes méretű professzionális monitorok osztályában. A hangsúly a kontrasztarányon (1 000.000:1) és színreprodukáló képességeken van, továbbá ebből következően a HDR-kompatibilitáson. (Az Asus sajtóanyag „Exclusive Asus Smart HDR technology”-ról beszél, ami némiképp arra utalhat, hogy nem egészen szabványos HDR megjelenítésről van szó. A gyártó állítása szerint a PQ22UC többféle HDR formátumot támogat, köztük a HDR10-est és a HLG-t.

A monitor azonban a csúcsfénysűrűség tekintetében nem elégíti ki a HDR10-es 1000 nites fénysűrűségi követelményét (igaz, ez csak a képfelület 10%-ára értendő). A PQ22UC maximális fénysűrűsége ugyanis a HDR-hez 330 nit, a tipikus „normál” fénysűrűség pedig 140 nit.

A színtartományt tekintve jobb a helyzet, sőt az Asus monitora túlteljesíti a HDR10 követelményét, mivel a DCI-P3 színtér 99%-át lefedi, és nemcsak a 90%-át. A gyárilag kalibrált monitor hibájára a gyártó dE ˂ 2 értéket ad meg, ami az észlelési határ alatt van. Külön ki kell emelnünk a monitorba épített 14-bites LUT-ot, amelynek használatával a készülék hardveresen kalibrálható.

A kisméretű monitor ultravékony hordozható kivitelű, az állványa leválasztható, és egy bemutató helyszínén szerszám nélkül, pillanatok alatt felhelyezhető. Jár hozzá egy összehajtható tok is, amellyel – állványba helyezve – fekvő vagy álló (portrait) pozícióban is használhatjuk a monitort. A csatlakozók: mikro-HDMI és 2 db USB-C, amelyek tápfeszültséget is kiadnak, és adatsebességük 5 Gbps.

A PQ22UC korlátozott mennyiségben, Ausztriában és Nagy-Britanniában áprilistól kapható, a fogyasztói ára a gyártó tájékoztatása szerint 4.799 angol font.

monitorinfo.hu

Readers Comments (1)

  1. Drága és kicsi – amúgy fexene

    Válasz

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .