55”-es OLED monitor a Dell-től

Az első OLED PC-monitort a Dell fejlesztette ki, és 2016 januárjában mutatta be. Az UP3017Q azonban sohasem került kereskedelmi forgalomba, bár megjelenését többször beharangozták. A Dell kitartását mutatja, hogy három évre rá, az idei CES-en a cég Alienware OLED 55” néven kiállított egy 55”-es monitort, amely a „nagy formátumú gaming display” (BFGD) kategóriába tartozik.

A készülék felbontása 4K-UHD, frissítési frekvenciája 144 Hz, „G-Sync-kompatibilis” (valójában nem valódi G-Sync kijelző, de ez az Nvidia-nak az eddigiektől eltérő, új koncepcióját tükrözi), és a HDR megjelenítés érdekében 384-zónás full array local dimming (FALD) háttérvilágítást használ. Hasonló méretű és tudású „nagy formátumú” monitorral más cégek is megjelentek a kiállításon, de ezek nem OLED, hanem hagyományos LCD képernyővel készültek.

Hasonlóan a többi BFGD „monitorhoz”, a Dell készüléke is félig TV, félig monitor, mivel mérete alapján „TV-szerű”, bár nincs benne beépített tuner és SmartTV funkciókkal sem rendelkezik. Eltérően azonban a legtöbb TV-től, alapból 120 Hz-es frissítésű (ez 144 Hz-re overclockolható), és – mivel gaming monitorról van szó – a frissítés igazodik a játékok változó képkocka-számához. Az adaptív szinkron megoldása azonban magába foglalja mind a Free-Sync, mind a G-Sync „támogatását”.

Az OLED panel természetesen az elvárt minőséget nyújtja a hatalmas kontrasztaránnyal és a high end HDR élménnyel. A készülék megfelel a VESA legújabb HDR osztályozási rendszerében – amely a követelményeket kiterjesztette, illetve meghatározta az emisszív display-kre, mint pl. az OLED – a DisplayHDR TruBlack minősítésnek. A színtartomány nagysága eléri a DCI-P3 95%-a.

A monitor kerete ultravékony, a karcsú design megfelel a mai trendeknek. Hátoldala minimalista kivitelű, egy vékony fénycsík azonban félreérthetetlenül jelzi, hogy gaming monitorról van szó. A készülék megkapta az új DisplayPort 1.4-es és HDMI 2.1-es csatlakozókat, amelyek a 4K/120 Hz-es (plusz 10-bites és HDR) átvitelhez szükségesek.

Az OLED-es Dell Alienware ára és forgalomba kerülésének időpontja még nem ismert.

monitorinfo.hu

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .