A TCL belép a monitorpiacra

A TV-készülékeiről híres TCL cég – amely egyébként más monitorgyártók számára paneleket is gyárt – úgy határozott, hogy PC-monitorokkal is megjelenik a piacon. A bejelentett első két készülék mini-LED-es, játékra szánt LCD típus. Közülük most a nagyobbikat, a 34”-es TCL 34R83Q típust mutatjuk be röviden.

A 34 hüvelykes ultraszéles modell a TCL-CSOT (ez a TCL panelgyártó részlege) Fast-HVA paneljével készült. Maga a panel 3440 x 1440 felbontású, a görbülete 1500R. 1 ms G2G válaszidővel, 4000:1 kontrasztaránnyal, 178/178 betekintési szöggel, 8 bit+FRC színmélységgel és széles színtartománnyal rendelkezik (97%-os DCI-P3, 95%-os Adobe RGB és 99%-os sRGB lefedettség).A képernyő gyárilag dE < 2 értékkel van kalibrálva, és a pontosság érdekében „Pantone Validated” minősítése is van.

A monitor frissítése 170 Hz, és adaptív szinkronizálással támogatja a kompatibilis NVIDIA és AMD rendszerek változó képkocka-sebességét. (Várhatóan AMD FreeSync Premium és az NVIDIA G-Sync Compatible). Ami a Fast-HVA panelt illeti, ez a VA panel egy változata, és remélhetőleg megfelelően rövid válaszidőt fog kínálni, mint amilyeneket a Samsung néhány olyan képernyője nyújt, amelyek manapság szintén TCL-CSOT paneleket használnak.

A kép- és hangjel csatlakoztatáshoz egy DisplayPort 1.4 és 2 db HDMI 2.1 áll rendelkezésre, továbbá DP Alt móddal és 90 W-os tápellátással egy USB-C port is jár. 2 db USB adatport és fejhallgató-csatlakozó is van a készüléken. A KVM kapcsoló funkció a PiP és PbP módokkal együtt támogatott. A monitor 2 db 3W-os integrált hangszórót is tartalmaz, és RGB LED-ek is vannak a képernyő hátulján.

 

HDR képességeit tekintve a képernyő 1152 zónás Mini LED-es háttérvilágítással rendelkezik, amely magas szintű local dimming-et tesz lehetővé. A TCL ezt valójában „QD-Mini LED” háttérvilágításnak nevezi – ami rendben van –, de a webhelyük a következőket mondja: „A TCL QD-Mini LED-je egyesítette a QLED és OLED technológiák előnyeit, és a hagyományos háttérvilágítást pixelszintű precíziós világítássá alakította át. Ezen kívül a világ vezető QLED technológiáját használja, amely az OLED-hez hasonló kontrasztot és színtartományt kínál, ugyanakkor magasabb a csúcsfényereje és hosszabb az élettartama. Ez a jövő kijelző-technológiája.” Ez szokatlan állításnak tűnik, hiszen egyrészt 4,95 millió pixeles a képernyő, másrészt 1152 zónás háttérvilágításról van szó, ami ugyan nagy, de nem kiugróan magas szám. Egyelőre kezeljük ezeket a marketinges állításokat fenntartással, és a „QLED” elnevezés is megtévesztő, mivel a valóságban arról van szó, Quantum Dot réteget használnak a szélesebb színtér kialakítására. Kiemelkedő azonban az 1600 nit csúcsfényerő, ezért a képernyő a VESA DisplayHDR 1400 szint követelményét is teljesíti.

A monitor néhány európai kiskereskedőnél már megjelent kb. 1100 eurós áron. Az Alza Magyarországon 439.890 forintos áron kínálja.

További információ a monitor tulajdonságairól: https://www.tcl.com/global/en/monitors/34r83q

moninfo

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .