Megfigyelés és biztonság: AG NEOVO RX-22

Nem túl sűrűn van alkalmunk erősen specializált monitorok közelebbi vizsgálatára. Az elsődlegesen biztonságtechnikai célokra készült AG NEOVO RX-22 pont ilyen, bár ezen túl a hagyományos PC-s felhasználás is lehetséges a szokásos HDMI/DVI/VGA bemeneteken keresztül.

Elsődleges feladatát ellátandó, az RX-22 több olyan extra tulajdonsággal rendelkezik, amelyeket tipikusan nem találunk meg a szokásos PC monitoroknál. Ez természetes is, hiszen egy ilyen készüléknél előtérbe kerül a robusztus felépítés, az ütésállóság, a folyamatos üzemmód követelménye, adott esetben több kép egyidejű megjelenítése (PIP, PAP), továbbá pl. a megfigyelő videokamerák csatlakoztatására való professzionális analóg csatlakozók megléte stb.

01b

A főbb gyári adatok felsorolása után közelebbről is szemügyre vesszük ezeket a jellemzőket.

Főbb gyári adatok

 • Panelméret: 21,5”
 • Képernyő védelme: 3 mm vastag NeoV optikai üveg
 • Natív felbontás: 1920 x 1080 FHD
 • Fénysűrűség: 250 cd/m2
 • Kontrasztarány (tipikus): 1000:1
 • Betekintési szög: 170/160 fok
 • Válaszidő: 3 ms G2G
 • Beépített hangszóró: 2 x 1,5 W
 • Táplálás: hálózati adapterrel 12 V/3 A DC
 • Tömeg: talp nélkül 6,9 kg, talppal együtt 9,5 kg
 • Méretek: 513 x 369 x 155 mm
 • VESA rögzítés: 100 x 100 mm és 75 x 75 mm

Felépítés, csatlakoztatási lehetőségek

A tesztelésre kapott fehér színű monitor egy köztéri vagy eladótéri környezetbe minden bizonnyal jobban (kevésbé feltűnően) belesimul, mint fekete társai. Az első meglepetés ekkor éri a tesztelőt, amikor a készüléket megemeli. A közel 22” átlóméretű, 16:9-es monitor ugyanis masszív fémházba/fémkeretbe van építve, a talp is fémből készült, és a kemény védőüveglap is tekintélyes súlyt képvisel. Egyszóval kevés könnyű műanyagot találunk a készülék felépítményében, természetesen nem ok nélkül.

01c

A képernyő és az elektronika masszív fémházba van beépítve

A képernyő döntése nem okoz nehézséget a talpba épített hosszú csap körül, más állítási lehetőség nincs, de a monitor rendeltetésénél fogva erre nincs is szükség.

Még néhány szó a különleges üvegről, amelyet az AG NEOVO nemcsak a biztonságtechnikai, hanem az orvosi, oktatási, tudományos, eladótéri, köztéri információs stb. célú monitoraiban használ.A NeoV® Optical Glass-nak nevezett rendkívül ellenálló és kemény optikai üveg az 1-től 10-ig terjedő MOH keménységi skálán mérve eléri a 6-os értéket, miközben az acél keménysége 6,5, a hagyományos LCD paneleké pedig 2 körüli.Ütésállóságban kifejezve ez annyit jelent, hogy egy kb. 23 dkg-os acélgolyót 2 m magasságból a NeoV üveglapra ejtve az ellenáll az ütésnek, azaz az LCD panelt fizikailag teljes mértékben megvédi. A panel ráadásul nemcsak ütésálló, hanem a karcolódásnak, a por és víz behatolásának is ellenáll.

Ezen túlmenően a NeoV üveglapot többrétegű bevonattal látták el a reflexió és csillogás csökkentése érdekében, amivel a reflexió mértékét 4,1%-ról 0,93%-ra csökkentették. A NeoV fényáteresztő képessége ugyanakkor 97,7%, szemben az üvegek tipikus 91% áteresztésével.

02

Az üvegről visszavert kép látható lilás elszíneződése (ami természetesen csak a kívülről jövő direkt fény hatására jelenik meg) könnyen érthetővé válik, ha szemügyre vesszük a gyártó által közölt reflexiós görbéket:

03

Egy monitor bevonat nélküli védőüvegének kb. 5% reflexiója hullámhossz-független. Az egyrétegű és kétrétegű „közönséges” reflexiócsökkentő bevonattal ellátott üveg reflexiója ugyan a látható tartományban jóval kisebb, az AG NEOVO NeoV™ üvegé még ezeknél is kisebb, de némileg azért függ a hullámhossztól. Mivel láthatóan a spektrum kék és vörös végén nagyobb a visszaverődés, ezek additív keveréke okozza a kép bíbor elszíneződését

A szokásos PC-csatlakozókat a monitor házából kiemelkedő fémdoboz alsó felületén helyezték el, jól elkülönítve a biztonságtechnikai felhasználás miatt sok esetben szükséges analóg video- és audiocsatlakozóktól, amelyek a fémdoboz bal (hátulról nézve jobb) oldalán sorakoznak. Az előbbiek között találjuk a HDMI, a DVI-D és az analóg VGA csatlakozót, továbbá egy audiobemenetet, és a 12 V-os tápadapter csatlakozóját.

Az oldalsó csatlakozók között van két CVBS bemenet és kimenet (4 db BNC csatlakozó), egy S-VGA bemenet, egy sztereó audio bemenet és egy kimenet (RCA harangcsatlakozók). Plusz van itt egy 12 V-os kimenet is a csatlakoztatott eszközök esetleges táplálásához.

04a

04b

Menürendszer

A menürendszer spártaian egyszerű, de hosszú lista, lényegében minden almenü az összes opcióval innen rövid úton elérhető. A keret jobb alsó oldalán az érintő kezelőgombok némi gyakorlás után nem okoznak gondot (kissé túl érzékenyek, és könnyen túlszaladnak a kiválasztott tételen).

Egy mai átlagos (PC) monitorhoz képest jóval több funkció van, mivel a monitornak kezelnie kell a standard felbontású analóg CVBS és S-Video jeleket is, NTSC vagy PAL formátumban is. Csak példaként bemutatjuk az egyik (Image Settings) almenüt:

05

A monitor rendeltetéséből adódik, hogy van egy sor PIP (és PAP) beállítása: a másodlagos kép bármelyik sarokba betehető és a mérete is változtatható, és persze a Swap is működik (az elsődleges és a másodlagos kép cseréje). A képernyő beégése elleni védelem is be van építve az RX-22-be, tekintettel az adott esetben megszakítás nélküli üzemmódra. Auto Brightness módba kapcsolva a készüléket a fényerő alkalmazkodik a környezeti megvilágításhoz. A csatlakozók felsorolásából már kiderült, hogy négyféle analóg és két digitális bemenet közül választhatunk. A Language menüben 12 nyelvből jelölhetjük ki a nekünk tetszőt (sajnos, a magyar nincs köztük).

A panel

A 21,5”-es panel Full HD natív felbontású. Az adatlap ugyan nem közli, de TN panelről van szó, mint az alulról és felülről, a monitorra kitett képről készített felvételekből látszik (lásd később). Az adott célra egyébként a TN panel tökéletesen megfelel.

Kíváncsiságból sötét környezetben megvizsgáltuk a panel fényszivárgását (bleeding), ami csak a széleken jelentkezett észrevehető mértékben, a WLED háttérvilágítással együtt járó mértékben. Némi inhomogenitást is mutat a panel, de ez életszerű szituációkban, a monitor rendeltetésszerű használatakor semmiképp nem zavaró.

06

A HDMI bemenetről kipróbáltuk, hogy natív állapotban a Full HD filmet hogyan reprodukálja a monitor. A kijelzők képének fotózása gyakran lehet csalóka, így nem is azt akarjuk bemutatni a felvételekkel, hogy mennyire pontosak vagy nem pontosak a színek, hanem a panel viselkedésére voltunk kíváncsiak, ha ferdén felülről, alulról és oldalról nézzük a képet. Az rögtön kiderült, hogy – mint említettük – TN panelről van szó, így eleve nem várhatunk extrém nagy betekintési szögeket.

07a

07b

07c

07d

A monitor képe szemből, felülről, alulról és oldalról fotózva. Fölülről nézve a telítettség és a kontraszt csökken ugyan, de nem drámai módon, alulról nézve viszont jelentősen torzul a kép – mint a legtöbb TN panelnél. Oldalról nézve az átlagosnál kisebb a kontrasztcsökkenés és a színhiba

RGB együttfutás, színpontosság, kontraszt, fényerő

Mielőtt megpróbálkoztunk a szoftveres kalibrálással és profilkészítéssel (arra az esetre, ha PC-ről használja valaki a monitort), elvégeztünk egy tájékozódó mérést, majd annyi „hardveres kalibrálást”, amennyit a monitor engedett. Azt nagyjából előre lehetett tudni, hogy a színhőmérsékletet és az RGB együttfutást valamelyest lehet javítani, a színvisszaadás (és a színtartomány) azonban csak műszeres + szoftveres profilkészítéssel javítható. (Természetesen az első lépésben a fehéregyensúly beállításakor is színmérő műszert használtunk).

08a

08b

Felső ábra: a gamma és az RGB együttfutás a monitor natív állapotában. A szürkelépcsők hibája kicsit nagyobb a kívánatosnál (dE = 4,2), a színhőmérséklet majdnem tökéletes (6467 K), a gamma alacsony (1,58). Alsó ábra: a kezelőszervekkel a szürkeskálát sikerült helyrehozni (dE = 1,6), a színhőmérséklet is jó maradt, a gammát nem sikerült javítani

A gamma sajnos alacsony maradt (1,5 – 1,6), ami egy esetben nem jelent nagy problémát: ha a szokásosnál világosabb környezetben használják a monitort. Nem mentséget keresünk, de mondjuk egy előcsarnokban vagy egy biztonsági ellenőrző teremben elhelyezett monitornál pont ez a helyzet.

Az RX-22 alapszínei olyanok, amilyeneket a panel produkálni tud. Egyébként nagyjából lefedi az SRGB színteret, de az alapszínek pozíciója nem hibátlan, és ha ezen változtatni akarunk, csak PC-s profilkészítéssel tehetjük meg. Ezt el is fogjuk végezni, de hangsúlyozzuk, hogy ez nem a monitor elsődleges rendeltetésének (biztonsági kamera képének kijelzése) felel meg, és valójában nem is szükséges.

09

A színtartomány a monitor natív állapotában. A köröcskék feszítik ki azt a háromszöget, amely a mért színtartományt mutatja, a négyzetek a referenciaszíneket jelölik

Külön megmértük az on/off natív kontrasztarányt a dinamikatartomány meghatározásához. A monitor jól vizsgázott, mint az alábbi ábra mutatja:

10

A kontrasztmérés eredménye 1041:1. Egyúttal a maximális fényerő is leolvasható (kb. 206 cd/m2. Szoftveres kalibráláskor kb. 201 cd/m2-t fogunk mérni, de ez a mérési hibahatáron belül van

A maximális Brightness fokozathoz (100) tehát 200 cd/m2 körüli maximális fénysűrűség tartozik. Minimális Brightness állás mellett (0) a fénysűrűség 61,5 cd/m2.

Szoftveres kalibrálás PC HDMI kimenetéről

A „szoftveres” itt úgy értendő, hogy a monitor kezelőszerveit nem (vagy csak minimális mértékben) használtuk a beállításhoz, ugyanakkor színmérő műszerrel a monitoron megjelenő valóságos színek mérésével történt a beállítás, egy monitorkalibráló szoftver segítségével. A dolog lényege (ezt talán nem kell magyarázni), hogy a szoftver az ismételt iterációs mérések és korrekciók után készít egy ICC fájlt, amely tartalmazza a monitor jellemzőit. Ezt azután a grafikus kártya LUT-ba betöltve, és így a kártya kimeneti jelét a szükséges mértékben korrigálva nagy pontossággal megközelíthetjük a referenciaként beállított gammát (2,2), színhőmérsékletet (6500 K) és sRGB színtartományt (a színek pozícióját).

A kalibráció előtti és utáni állapotot a következő két ábra mutatja:

11a

11b

Felső ábra: a 24+6 színpont pozíciója eléggé pontatlan. Önmagában az alapszínek együttfutása nem lenne rossz, ha nem lenne ilyen óriási „púp” mindhárom görbén. Ez a túl alacsony gamma jele a kb. 20-90%-os tartományban. Alsó ábra: a színpontok többé-kevésbé a helyükre kerültek, és a gamma is csak pici eltéréseket mutat a megcélzott 2,2-től (ezt jelzik a 0 vonaltól való apró eltérések)

A kalibráció előtt átlagos színhiba 6,25-ről 1,79-re csökkent, a szürkeskála átlagos hibája 4,91-ről 0,88-ra. A megcélzott 120 cd/m2 fényerőt a Brightness szabályzó 34-es állásában értük el (kézi beavatkozással).

Végül megmutatjuk, hogy a fenti „száraz” számértékek vizuálisan milyen eredményre vezettek. Mivel a 17-lécsős szürkeskála, és a 30 színminta nem fér el az ábrán, mindkettőnek csak egy része látható, de a többi minta is hasonló:

12

A felső két mintasor a szürkeskála javulását mutatja (felül tökéletesen látható a mért és a megcélzott értékek különbsége, alul pedig gyakorlatilag homogének a minták. Az alsó két mintasor ugyanezt mutatja a színekre vonatkozóan (felül határozottan felismerhetők az eltérések a mért és a referenciaértékek között). A valódi viszonyok pontos megítéléséhez olvasóinknak is jól beállított monitorra van szüksége!

Amennyiben az elkészített profillal szeretnénk használni a monitort, gondoskodni kell arról, hogy az operációs rendszer (vagy a kalibráló szoftver kliens kiegészítője) a PC indulásakor mindig betöltse ezt a profilt. A Windowst erre „kényszeríteni” kell, de ennek részleteire most nem térünk ki.

Összegzés és értékelés

Az RX-22-est egyfajta kettősség jellemzi. Egyfelől hagyományos videokamerákhoz csatlakoztatandó biztonsági videomonitor a kamerák képének kijelzéséhez, másfelől PC-ről való működtetésre is felkészítették – tehát PC-monitorként is vizsgálható.

Mint biztonságtechnikai monitor, masszív felépítésének, törhetetlen üveg előlapjának és 24/7 nonstop üzemre való felkészítettségének köszönhetően feladatának maximálisan eleget tud tenni. Színes monitorként képi jellemzői szintén megfelelnek ennek a feladatnak (viszonylag nagy kontraszt, kielégítő fényerő és az sRGB színtartományt bőven lefedő színkészlet, Full HD natív felbontás).

PC-monitorként (komolyabb hardveres kalibrációs lehetőségek hiányában) az átlagos monitorokhoz hasonlóan műszeres kalibráció, illetve profilírozás szükséges, amennyiben igényesebb munkára (vagy netán képek, filmek nézésére) szeretnénk használni. Színmérő műszerrel és egy jó kalibrációs szoftverrel azonban ez megoldható.

A készüléket az AG NEOVO magyarországi disztributorátor kaptuk meg tesztelésre. Az RX-22 a hazai viszonteladóknál jelenleg kb. 157.000 és 163.000 forint közötti áron elérhető.

Alvares

Legyen Ön az első hozzászóló

Várjuk hozzászólását!

Az Ön email címe nem kerül nyilvánosságra.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .